De Duitse leverancier van netwerk- en beveiligingsoplossingen LANCOM Systems heeft IT-managers ondervraagd over de status quo, de huidige uitdagingen en de toekomst van Wi-Fi. Hieruit blijkt dat veel bedrijven zich zorgen maken over de explosieve groei van data. Door de digitalisering en het hybride werken zijn er steeds meer data-intensieve applicaties en apparaten die de prestatielimieten van Wi-Fi-netwerken opzoeken. Dit is echter ook te wijten aan het feit dat meer dan de helft van de ondervraagde bedrijven het potentieel van de huidige Wi-Fi 6 en Wi-Fi 6E technologiestandaarden nog niet benut.
Welke prioriteiten hebben bedrijven als het gaat om hun Wi-Fi-infrastructuur? Wat zijn de uitdagingen op het gebied van dataverbruik en prestaties waar bedrijven de komende vijf jaar waarschijnlijk mee te maken krijgen? Deze en andere vragen zijn beantwoord in het onderzoek “Wi-Fi out of the box”, uitgevoerd door techconsult in opdracht van LANCOM Systems. Hiervoor zijn IT-specialisten van 361 bedrijven met minimaal 250 werkplekken ondervraagd.
Snel, veilig en stabiel Wi-Fi
Voor gebruikers moet Wi-Fi in de eerste plaats snel en veilig zijn. De verwerkingssnelheid van data heeft voor 55 procent van de respondenten de hoogste prioriteit. De tweede belangrijkste vereiste is netwerkbeveiliging (53 procent). Beveiligingsmaatregelen beschermen het draadloze netwerk tegen toegang door onbevoegden, datalekken en andere gevaren. Belangrijke beveiligingsmaatregelen zijn: wachtwoordbeveiliging, encryptie, firewalls op elk apparaat en regelmatige updates. Op drie zijn stabiliteit en betrouwbaarheid met 48% genoemde criteria.
Uitdagingen zijn datavolume, hybride werken en prestaties
Met de toenemende digitalisering neemt niet alleen het aantal WLAN-apparaten toe, maar zorgen dataverslindende toepassingen er ook voor dat de datavolumes snel groeien. 49 procent van de respondenten ziet dit als de belangrijkste uitdaging. Bovendien beschouwt 47% de toename van dataverkeer door hybride werkvormen als een uitdaging. Op de derde plaats staat het garanderen van kwaliteit en prestaties: 43 procent stelt dat hoge gebruikersdichtheden en belastingspieken de stabiliteit en prestaties van WLAN’s nadelig beïnvloeden. Interferentie in de signaalkwaliteit en dataoverdracht van externe netwerken en niet-WLAN radiobronnen is een andere uitdaging die door vier van de tien IT-managers wordt genoemd.
Succesfactoren zijn dekking, interoperabiliteit en automatisering
Om de best mogelijke connectiviteit te garanderen, vertrouwt 61 procent van de ondervraagde bedrijven op nauwkeurige WLAN-dekking. Dit is inclusief locatieanalyse en nauwkeurige capaciteitsplanning. 57 procent noemt interoperabiliteit en de gerichte selectie van netwerkcomponenten als doorslaggevende factoren voor een soepele werking van het netwerk. 42 procent gebruikt cloudgebaseerde beheeroplossingen om hun WLAN centraal en met een hoge mate van automatisering te beheren. Zo gaan ze het tekort aan geschoolde werknemers tegen.
Elk tweede bedrijf gebruikt verouderde standaarden
Ondanks de grote vraag naar snelle en krachtige Wi-Fi is één statistiek echter verrassend: 51 procent van de respondenten geeft aan dat ze momenteel nog steeds werken met Wi-Fi 5‑generatie apparaten (37 procent) of zelfs met oudere standaarden die alleen in de 2,4 GHz band uitzenden (14 procent). Daarentegen is 29 procent al overgestapt op Wi-Fi 6. Nog eens 20 procent gebruikt de nieuwste Wi-Fi-generatie, Wi-Fi 6E.
Profiteren van Wi-Fi 6 en Wi-Fi 6E
Met de introductie van Wi-Fi 6 is WLAN niet alleen aanzienlijk sneller geworden. Wi-Fi 6 access points kunnen ook een veel hogere doorvoer per client bereiken dan hun voorgangers dankzij een efficiënter gebruik van frequentiebanden en kanalen. Het resultaat: kortere wachttijden en meer stabiliteit voor draadloze netwerken met intensief gebruik
Toch vreest 38 procent van de ondervraagde IT-managers dat het 2,4 gigahertz- en 5 gigahertz-spectrum steeds meer overbelast zal raken. Zij zouden graag zien dat er meer gebruik wordt gemaakt van de 6 gigahertz-band. Wi-Fi 6 Enhanced, kortweg Wi-Fi 6E, houdt hier rekening mee door in alle drie de banden te zenden. Het extra frequentiebereik in de lagere 6 gigahertz-band verdubbelt het spectrum dat eerder beschikbaar was voor Wi-Fi en is exclusief beschikbaar voor apparaten die geschikt zijn voor Wi-Fi 6E. Dit vermindert botsingen en verhoogt de doorvoer- en transmissiesnelheden nog verder. Wi-Fi 6E geeft met name omgevingen met een hoge dichtheid, waarin veel WLAN-clients tegelijkertijd zenden, de nodige ruimte om toekomstbestendig te zijn op het gebied van datavolumes en prestaties.
WRC-23: Quo vadis WLAN?
De Wereldradioconferentie (WRC-23) die van 20 november tot 15 december in Dubai plaatsvindt, zou een nieuwe belangrijke stap in deze richting kunnen betekenen. Op de conferentie zal worden besproken of het bovenste deel van de 6 gigahertz-band in de toekomst ook moet worden vrijgegeven voor vergunningsvrij gebruik door WLAN in Europa, zoals ook het geval is in de VS en andere grote economische regio’s.
Michael Müller, Vice President WLAN & Switches bij LANCOM Systems, zegt: “Het aantal WLAN-geschikte eindapparaten en data-intensieve toepassingen groeit snel. Snelle, betrouwbare en veilige Wi-Fi is een aanjager voor innovatie en de basis voor veel bedrijfskritische toepassingen. Met Wi-Fi 6 en Wi-Fi 6E krijgen organisaties de benodigde ruimte om vandaag al in te spelen op de groeiende eisen.
De vraag naar spectrum zal echter niet ophouden. Het openstellen van de volledige 6 gigahertz-band in Europa is daarom een noodzakelijke stap om het volledige potentieel van WLAN in de toekomst te benutten. Gezien WLAN qua energie-efficiëntie voorloopt op andere transmissietechnologieën is dit niet in de laatste plaats vereist door klimaatdoelstellingen.”
Het onderzoek met alle resultaten is hier beschikbaar.
0 reacties