7 december 2023
0 Reactie(s)

7 december 2023

Flinke problemen voor datacenters en IT-afdelingen die high-end Ampere cpu’s willen gebruiken

Datacen­ters die via de eigen IT-afdeling of van klanten servers binnen krijgen die gebruik maken van de nieuwste zogeheten datacenter-proces­soren, dienen zich voor te bereiden op mogelijke problemen. Dat meldt de website Tom’s Hardware.

De IT-appara­tuur die de datacen­ter­in­du­strie moet hosten, veran­dert snel. Deze vooruit­gang blijkt echter soms met flinke uitda­gingen gepaard te gaan. Een recent voorbeeld is de intro­ductie van de nieuwe AmpereOne CPU’s van Ampere, een bedrijf dat inmid­dels naam heeft gemaakt met zijn high-perfor­mance proces­soren, vooral gebruikt in datacen­ters met inten­sieve AI-workloads.

De AmpereOne CPU’s zijn opval­lend vanwege hun uitzon­der­lijk hoge aantal kernen of cores – tot wel 192 per processor. Echter, deze indruk­wek­kende speci­fi­catie heeft geleid tot compa­ti­bi­li­teits­pro­blemen met het Linux-bestu­rings­sys­teem. Wanneer twee van deze 192-core proces­soren (met in totaal dus 384 cores) in één server worden geïnstal­leerd, kan Linux deze niet onder­steunen. De huidige ARM64 Linux kernel onder­steunt namelijk systemen met maximaal 256 cores. Met andere woorden, deze zeer zware servers zijn dan niet te gebruiken.

Om dit probleem aan te pakken, heeft Ampere een patch ingediend voor het Linux-bestu­rings­sys­teem. Deze patch stelt voor om de kernli­miet van de Linux kernel te verhogen naar 512 met een methode genaamd “CPUMASK_​OFFSTACK”. Deze methode maakt het mogelijk voor Linux om de standaard limiet van 256 cores te overschrijden door vrije bitmaps voor CPU-maskers uit het geheugen toe te wijzen.

De nieuwe CPU’s van Ampere kenmerken zich door de hoogste aantal cores die tot nu toe in een CPU zijn gezien. Zelfs de nieuwste Zen 4c EPYC CPU’s van AMD komen niet in de buurt, met hun hoogst aantal cores per chip van 128 – twee chips zouden de limiet bereiken, maar niet overschrijden. Dit verklaart waarom Ampere de eerste CPU-fabri­kant is die serieuze problemen onder­vindt met de 256-core limiet van ARM64 Linux.

De AmpereOne is een nieuwe CPU-lijn van Ampere, met extreem hoge aantallen kernen in modellen van 136, 144, 160, 176 en 192 cores. De chips kennen een Thermal Design Power (TDP) van 200 tot 350 Watt. Ze zijn speci­fiek ontworpen voor high-perfor­mance datacenter workloads die gebruik kunnen maken van de aanzien­lijke core counts.

Waarschijn­lijk zal het nog wel even duren voordat de core-limiet wordt verhoogd naar 512. In 2021 werd al eens een patch ingediend om de ARM64 CPU core-limiet te verhogen naar 512, maar deze werd destijds afgewezen door Linux-devel­o­pers omdat er op dat moment geen CPU-hardware beschik­baar was met meer dan 256 kernen. De onder­steu­ning voor 512 cores is vermoe­de­lijk pas op zijn vroegst in 2024 beschik­baar met de uitrol van Linux kernel 6.8.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor en journalist @ DCpedia

0 Reactie(s)

Loading

0 Reactie(s)

0 reacties

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Nieuwsbrief

Huidige abonnees: 34

Pin It on Pinterest

Share This