Cyberincidenten zoals ransomware-aanvallen, datalekken en IT-storingen zijn de grootste zorg voor bedrijven wereldwijd in 2024, volgens de Allianz Risk Barometer. Het nauw verbonden risico van bedrijfsschade (onderbreking van de bedrijfsvoering) staat op de tweede plaats. Natuurrampen (gestegen van #6 vorig jaar naar #3 dit jaar), brand en explosies (gestegen van #9 naar #6), en politieke risico’s en geweld (gestegen van #10 naar #8) zijn de grootste stijgers in de nieuwste compilatie van de wereldwijde topbedrijfsrisico’s, gebaseerd op de inzichten van meer dan 3.000 risk-management-professionals.
In Nederland is de top drie van risico’s 1) bedrijfsschade, 2) cyberincidenten en 3) brand en explosies. Het nummer-een-risico, bedrijfsschade (inclusief toeleveringsketen), komt niet als een verrassing en blijft op dezelfde positie als vorig jaar. Cyberincidenten (bijvoorbeeld cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en ‑diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) stijgt met vier plaatsen naar de tweede plaats. Nieuwe risico’s zijn brand en explosies op de derde plaats, en op een gedeelde negende plaats marktontwikkelingen (bijvoorbeeld geïntensiveerde concurrentie/nieuwe toetreders, fusies en overnames, marktstagnatie en marktschommelingen).
Petros Papanikolaou, CEO van Allianz Commercial, licht de bevindingen toe: “De toprisico’s en grootste stijgers in de Allianz Risk Barometer van dit jaar weerspiegelen de grote problemen waar bedrijven over de hele wereld op dit moment mee te maken hebben – digitalisering, klimaatverandering en een onzekere geopolitieke omgeving. Veel van deze risico’s komen nu al hard aan: extreem weer, ransomware-aanvallen en regionale conflicten zullen de veerkracht van toeleveringsketens en bedrijfsmodellen naar verwachting verder op de proef stellen in 2024. Makelaars en klanten van verzekeringsmaatschappijen moeten zich hiervan bewust zijn en hun verzekeringsdekking hierop aanpassen.”
Grote, middelgrote en kleinere bedrijven hebben dezelfde zorgen over risico’s – ze maken zich allemaal vooral zorgen over cyber, bedrijfsschade en natuurrampen. De veerkrachtkloof tussen grote en kleinere bedrijven wordt echter groter, omdat het risicobewustzijn onder grotere organisaties is gegroeid sinds de pandemie, met een opmerkelijke drang om de veerkracht te verbeteren, merkt het rapport op. Omgekeerd ontbreekt het kleinere bedrijven vaak aan de tijd en middelen om een breder scala aan risicoscenario’s te identificeren en zich daar effectief op voor te bereiden, met als gevolg dat het langer duurt om het bedrijf weer op gang te krijgen na een onverwacht incident.
Trends die cyberactiviteiten aansturen in 2024
Cyberincidenten (36%) zijn voor het derde jaar op rij wereldwijd het belangrijkste risico – voor het eerst met een duidelijke marge (5 procentpunten). Het is het belangrijkste risico in 17 landen, waaronder Australië, Frankrijk, Duitsland, India, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Een datalek wordt gezien als de meest zorgwekkende cyberdreiging voor respondenten van de Allianz Risk Barometer (59%), gevolgd door aanvallen op kritieke infrastructuur en fysieke activa (53%). De recente toename van ransomware-aanvallen – in 2023 was er sprake van een zorgwekkende opleving van de activiteit, waarbij het aantal verzekeringsclaims met meer dan 50% steeg ten opzichte van 2022 – staat op de derde plaats (53%).
“Cybercriminelen onderzoeken manieren om nieuwe technologieën zoals generatieve kunstmatige intelligentie (AI) te gebruiken om aanvallen te automatiseren en te versnellen, waardoor effectievere malware en phishing worden gecreëerd. Het groeiende aantal incidenten als gevolg van slechte cyberbeveiliging, met name in mobiele apparaten, een tekort aan miljoenen cyberbeveiligingsprofessionals en de dreiging waarmee kleinere bedrijven worden geconfronteerd vanwege hun afhankelijkheid van IT-uitbesteding, zullen naar verwachting ook de cyberactiviteit in 2024 stimuleren”, legt Scott Sayce, Global Head of Cyber, Allianz Commercial, uit.
Bedrijfsschade en natuurrampen
Ondanks een afname van de post-pandemische verstoring van de toeleveringsketen in 2023, behoudt bedrijfsschade (31%) zijn positie als de op een na grootste bedreiging in het onderzoek voor 2024. Dit resultaat weerspiegelt de onderlinge verbondenheid in een steeds volatielere wereldwijde bedrijfsomgeving, evenals een sterke afhankelijkheid van toeleveringsketens voor kritieke producten of diensten. Het verbeteren van het bedrijfscontinuïteitsbeheer, het identificeren van knelpunten in de toeleveringsketen en het ontwikkelen van alternatieve leveranciers blijven belangrijke prioriteiten voor risicomanagement voor bedrijven in 2024.
Natuurrampen (26%) is een van de grootste stijgers op #3, met een stijging van drie posities. 2023 was op verschillende fronten een recordjaar. Het was het warmste jaar sinds het begin van de metingen, terwijl de verzekerde verliezen voor het vierde opeenvolgende jaar de 100 miljard US dollar overschreden, dankzij de hoogste schadepost ooit van 60 miljard US dollar door zware onweersbuien. Wereldwijd zijn natuurrampen het grootste risico in Kroatië, Griekenland, Hongkong, Hongarije, Maleisië, Mexico, Marokko, Slovenië en Thailand, waar zich enkele van de belangrijkste gebeurtenissen van 2023 voordeden. In Griekenland was een natuurbrand in de buurt van de stad Alexandroupolis in augustus de grootste die ooit in de EU is geregistreerd. Ondertussen leidden ernstige overstromingen in Slovenië tot een van de grootste gebeurtenissen in de toeleveringsketen
0 reacties