30 juni 2025
0 Reactie(s)

30 juni 2025

AI, glasvezelbekabeling en internetproviders: toekomstvisie van Panduit

Nu kunst­ma­tige intel­li­gentie (AI), dataver­bin­dingen en digitale infra­struc­turen samen­smelten, staat glasvezel opnieuw in de schijn­wer­pers. De techno­lo­gi­sche horizon hiervan wordt gevormd door de verdere ontwik­ke­ling van genera­tieve AI, virtuele reali­teit en snelle datacom­mu­ni­catie. Toekomst­be­sten­dige netwerken worden cruciaal voor het succes van zakelijke AI-toepassingen.

Glasvezel is de zenuw van AI-ecosystemen

Glasvezel is niet alleen maar een trans­port­me­dium, het is de basis of zenuw van onze digitale samen­le­ving. Met toepas­singen varië­rend van thuis­net­werken tot inter­na­ti­o­nale backbones, is optische commu­ni­catie de spil geworden van lage-latency verbin­dingen en hoge bandbreedte. Net als de verwer­kingen in datacen­ters, zijn dataover­dracht en connec­ti­vi­teit bedrijfs­kri­tisch voor de effici­ëntie. Fotonen maken commu­ni­catie over lange afstanden mogelijk, op een veel snellere en energie­zui­ni­gere wijze dan via tradi­ti­o­nele elektro­ni­sche methoden.

De grens van wat glasvezel fysiek kan verwerken, komt echter dichterbij. Daarom zijn innova­ties zoals multicore-​vezels, nieuwe glasma­te­ri­alen en geavan­ceerde modula­ties nodig om zowel de capaci­teit als latency signi­fi­cant te blijven verbeteren.

‘Middle mile’ als spil in strategische netwerken

Als glasve­zels het zenuw­stelsel vormen, dan is de ‘middle mile’ (verbin­ding tussen datacentra, dorpen en backbone-netwerken) de ruggen­graat. De komende jaren doen ISP’s er verstandig aan deze infra­struc­tuur te ontwerpen met een visie van 10 jaar of langer. Hoewel de instal­latie daarvan misschien kostbaar is, vereist migreren achteraf meestal een nog hogere investering.

Een strate­gi­sche aanleg van meerdere vezels biedt ISPs de flexi­bi­li­teit om hun trans­cei­vers te upgraden (10G→100G→400G→800G→1.6T) zonder de glasvezel zelf aan te hoeven passen. De upgra­de­kosten worden dan vooral bepaald door actieve compo­nenten, niet door bekabeling.

Behoefte aan bandbreedte verandert door AI

Vroeger was video (HD→4K→8K) de grootste bandbreed­te­ver­bruiker. Nu leggen genera­tieve AI-toepas­singen, met audio-/video­prompt en real-time gegene­reerde content, nog veel hogere eisen op netwerken. Derge­lijke content is niet centraal te cachen, maar moet ter plaatse gegene­reerd en afgele­verd worden, wat zorgt voor een exponen­tiële groei aan netwerkverkeer.

Ook de latency-vereisten veran­deren. Klanten verwachten tegen­woordig real-time inter­ac­ties, waarbij iedere milli­se­conde telt. Daarom ontstaan er nieuwe kansen voor ISP’s die AI-compu­ting dichter bij de gebruiker brengen.

Edge‑AI en CO’s als toekomstige rekencentra

Content Delivery Networks (CDN’s) vormden de eerste stap naar delegeren van data-inten­sieve taken. Nu ontstaat de volgende fase: edge-AI, de kleine knoop­punten voor lokaal AI-gebruik en databe­scher­ming. Lokale ISP-hubs of wijkcen­trales kunnen AI‑taken efficiënt lokaal verwerken, waardoor de latentie daalt en ervaring verbetert.

ISP’s kunnen trans­for­meren van verkeers­lei­ders en databe­heer­ders naar AI-platfor­maan­bie­ders. Lokale AI‑agenten kunnen bijvoor­beeld geper­so­na­li­seerde AR/​VR‑ervaringen leveren, virtuele AI-assis­tenten onder­steunen bij hun taken, of data-inten­sieve IoT‑toepassingen ontsluiten.

Netwerkopbouw: fasestrategie als financiële sleutel

ISP’s die de middle‑mile strate­gisch uitrollen, kunnen hun netwerk gefaseerd verder upgraden. Van 100G naar 400G/800G-verbin­dingen, of zelfs 1.6 T, zonder glasve­zels opnieuw te hoeven aanleggen.

Zo’n gefaseerde strategie reduceert finan­ciële risico’s: uitgaven zijn dan namelijk afgestemd op de vraag­groei, zonder onnodige overca­pa­ci­teit. Boven­dien blijven legacy routers te gebruiken dankzij 100G-compa­bi­li­teit van de vezels en apparatuur.

Netwerkinfrastructuur: katalysator voor innovatie

Beschik­bare connec­ti­vi­teit lokt nieuwe toepas­singen voor cloud-regio’s tot de datacen­ters. Voorheen werd de infra­struc­tuur ontworpen rondom bestaande datacen­ters. Nu zien we nieuwe datacen­ters ontstaan waar voldoende stroom en koeling is, maar de glasve­zels dan nog moeten worden aangelegd.

ISP’s die proac­tief opereren, kunnen inspelen op de verwachte toename van AI-toepas­singen. Door extra glasve­zels aan te leggen voor de toene­mende capaci­teits­be­hoefte, versterken zij de econo­mi­sche groei in steden en platte­lands­ge­bieden en alle commu­ni­catie daartussen.

Panduit glasvezellaboratorium

Ook Panduit speelt al in op de AI-ontwik­ke­ling en daaraan gerela­teerde commu­ni­ca­tie­be­hoefte,  met onder­zoeken in een eigen glasve­zel­la­bo­ra­to­rium. Daarbij ligt de focus op het verlagen van de latency, vergroten van de bandbreedte, verkennen van geavan­ceerde modula­tie­me­thoden en het ontwik­kelen van volgende generatie glasvezels. 

In Panduit’s glasve­zel­la­bo­ra­to­rium worden multi­core glasve­zels, vezels met een lagere dispersie en meer bandbreedte en nieuwe materi­alen voor nog snellere optische appara­tuur onder­zocht. Daar verkennen onder­zoe­kers op master- en PhD-niveau met de modernste R&D‑apparatuur onze toekomst van optische commu­ni­catie en daarvoor benodigde innovaties.

Conclusie: netwerkleverancier wordt AI-pionier

De symbiose tussen glasvezel en AI gaat de rol van ISP’s veran­deren van netwerk­le­ve­ran­cier naar infra­struc­tuur­ver­an­ke­raar én dienst­ver­lener. Door nu te inves­teren in toekom­stig­be­sten­dige scenario’s voor glasve­zel­be­ka­be­ling kunnen ISP’s antici­peren op de AI-gestuurde groeikansen.

De ‘middle mile’ vormt daarvoor de groei­l­adder: door slim te ontwerpen worden namelijk capaci­teit­sup­grades mogelijk zonder de bekabe­ling te hoeven aanpassen. Edge-AI en lokale netwerk­knoop­punten worden de komende jaren van essen­tieel belang.

De tijd is er rijp voor: ISP’s met lef en visie die nu al inves­teren in toekomst­vaste netwerken, worden de AI‑pioniers van de toekomst. Dan leveren ze niet alleen maar glasve­zel­ver­bin­dingen, maar een waarde toevoe­gende funde­ring voor slimme AI-ecosys­temen met een lage latency.

Jose Castro

Jose Castro

Jose Castro is Distinguished Engineer & Fiber Optics Research Manager van het Panduit Jack E. Caveney Innovation Center

0 Reactie(s)

24 weergaven

0 Reactie(s)

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Nieuwsbrief

Pin It on Pinterest

Share This