NLconnect, de branchevereniging voor breedbandinternet in Nederland, uit haar zorgen over de mogelijkheid dat meerdere internetproviders in de nabije toekomst zullen omvallen, waardoor het dienstenaanbod op de glasvezelmarkt ernstig zal verslechteren.
Deze bezorgdheid komt voort uit de reactie van NLconnect op het Ontwerpbesluit marktanalyse lokale toegang van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De vereniging benadrukt dat uiteindelijk de thuiswerker en de consument de dupe zal worden van een verminderd aanbod.
NLconnect streeft naar een gezonde marktwerking in alle aspecten van de breedbandindustrie, maar het huidige ontwerpbesluit van de ACM draagt hier volgens de vereniging niet aan bij. De vereniging voorziet een verslechtering van de concurrentiesituatie, met name in gebieden waar geen ontbundelde toegang tot Fiber-to-the-Home (FttH) wordt aangeboden. Als voorbeelden van deze verslechtering wijst NLconnect op de recente overname van Tweak door T‑Mobile (nu Odido) en de aangekondigde overname van Youfone door KPN.
Daarom roept NLconnect de ACM op om een andere geografische marktindeling te hanteren en ontbundelde toegang tot zogenaamde Point-to-Multipoint netwerken af te dwingen. De vereniging benadrukt dat het waarborgen van een divers en concurrerend aanbod van internetdiensten cruciaal is voor de keuzevrijheid van consumenten.
Het ontwerpbesluit van ACM
Het Ontwerpbesluit van ACM is het resultaat van een onderzoek dat in 2021 werd gestart, met als doel het identificeren van marktrisico’s met betrekking tot de groothandelstoegang tot het KPN-netwerk. Nadat ACM in augustus vorig jaar toezeggingen van KPN en Glaspoort bindend verklaarde, heeft de markttoezichthouder haar marktanalyse hervat en recentelijk het ontwerpbesluit gepubliceerd. Hierin definieert de ACM vijf geografische markten en betrekt zij de toezeggingen bij haar conclusies. Volgens de ACM is de markt in alle delen van Nederland effectief concurrerend of zal dat worden gedurende de reguleringsperiode, en zijn de marktrisico’s met de toezeggingen weggenomen, waardoor aanvullende maatregelen niet nodig zijn.
Kritiek op VULA-PON
NLconnect deelt de conclusie van ACM echter niet. De vereniging is van mening dat ACM te hoge verwachtingen heeft van de toegangsmethode VULA-PON (Virtual Unbundled Local Access – Passive Optical Network). Volgens de vereniging is deze methode ongeschikt voor kleinere aanbieders en nieuwe toetreders vanwege de buitensporige investeringsvergoedingen per locatie en beperkingen in het dienstenaanbod. De vereniging benadrukt ook de hoge prijs van WBA-toegang (Wholesale Broadband Access) bij KPN.
NLconnect pleit ervoor dat ACM ontbundelde toegang tot Point-to-Multipoint-netwerken afdwingt, omdat juist kleinere aanbieders en nieuwkomers zorgen voor diversiteit en concurrentie, wat uiteindelijk in het voordeel van de consument is. ACM heeft gesteld dat het implementeren van grotere straatkasten door KPN kosten met zich mee zou brengen, maar NLconnect betwist dit en geeft aan dat ontbundelde toegang tot deze netwerken al plaatsvindt in sommige gebieden van andere landen. Bovendien zou er voldoende ruimte zijn in de straatkasten om extra splitters te plaatsen voor alternatieve operators.
De vereniging benadrukt verder het snelle tempo van consolidatie op de glasvezelmarkt en pleit voor regelmatige updates van de marktanalyse om de ontwikkelingen adequaat te kunnen volgen. NLconnect blijft zich inzetten voor een gezonde en concurrerende breedbandmarkt in Nederland.
0 reacties