Dat meldt Uptime Institute naar aanleiding van eigen onderzoek. Vier op de vijf eigenaren of exploitanten (79%) van datacenters melden dat de power density ofwel het stroomverbruik van racks in de afgelopen drie jaar is toegenomen, waarbij 23% zegt dat deze snel is gestegen.
Colocatie-providers (30%) waren het meest geneigd om snelle stijgingen in stroomdichtheid te melden, gevolgd door eigenaren en exploitanten van enterprise datacenters (20%) en cloud/hosting/SaaS-providers (16%). Dit blijkt uit de Uptime Institute 2023 Global Data Center Survey.
Geleidelijke stijging
“Stijgingen in power density zijn een bekende trend in Uptime-enquêtes en zullen naar verwachting blijven voortduren”, zegt Daniel Bizo, Research Director bij het Uptime Institute. “Er is de afgelopen jaren een opvallende toename geweest in de snelheid waarmee de density groeit, maar het blijft een geleidelijke stijging in plaats van een ongebreidelde trend.” Bizo merkt ook op dat de impact van de nieuwste generatie processoren – die eind 2022 en begin 2023 op de markt zijn gekomen en die relatief veel stroom verbruiken – nog niet is terug te zien in de enquêtegegevens.
De power densities die het meest worden gezien in datacenters variëren nu gemiddeld van 4 kW tot 6 kW. Eén op de vijf respondenten zegt dat hun meest voorkomende dichtheden inmiddels 10 kW of meer zijn. “Belangrijk is dat, toen we respondenten vroegen naar de hoogste stroomdichtheden die op hun locaties worden ingezet, één op de tien zei dat ze variëren van 30 kW tot 69 kW en 3% zei 70 kW of meer.”
“Het totale aantal faciliteiten met extreem hoge dichtheden neemt gestaag toe”, merkt Bizo op. “Servers die compute-intensieve toepassingen uitvoeren – zoals die worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, technische simulaties en kunstmatige intelligentie – worden groter en komen steeds meer voor, hoewel ze nog steeds een relatief klein deel uitmaken van het totale aantal racks.”
Uptime Institute-enquêtes tonen ook aan dat grotere faciliteiten over het algemeen betere PUE (power usage effectiveness) niveaus hebben dan kleinere faciliteiten – wat betekent dat ze ‘denser’ en efficiënter zijn.
Koelen van high-density racks
Het Uptime Global Data Center Survey vroeg respondenten ook hoe zij hun racks met de hoogste dichtheid koelen. Meer dan de helft (56%) meldt dat ze perimeter (met andere woorden lucht-) koeling gebruiken, terwijl 18% zegt dat ze close-couple koeling en 13% directe vloeistofkoeling (DLC) gebruiken. Maar zelfs bij de de meeste ‘dense’ racks domineert luchtkoeling nog steeds.
Hoewel luchtkoeling dus de meest voorkomende koelmethode blijft, zijn bij de hoogste dichtheden (40 kW of meer) luchtkoeling en directe vloeistofkoeling (DLC) gelijk verdeeld als de voorkeursmethoden. “We verwachten dat deze cijfers in de toekomst in het voordeel van directe vloeistofkoelsystemen en close-coupled koeling zullen verschuiven”, zegt Bizo. “Dit zal worden geleid door een escalatie in het vermogen van silicium, samen met nauwere integraties van IT-componenten. Het potentieel voor verbeteringen in energieprestaties en waterverbruik in grotere faciliteiten zal de zakelijke argumenten voor directe vloeistofkoeling verder versterken.”
De Uptime-analist wijst erop dat er praktische grenzen zijn aan luchtkoeling. “Naarmate het vermogen van racks en silicium toeneemt, worden ook de kosten van luchtkoeling hoger. Lagere eisen ten aanzien van luchttemperaturen en hogere vermogens van serverventilatoren zijn twee voorbeelden van dergelijke toenemende kosten.”
0 reacties