Schneider Electric heeft richtlijnen gepubliceerd voor het ontwerpen en beheren van voor AI geoptimaliseerde datacenters. Deze richtlijnen gaan in op de nieuwe uitdagingen die zich voordoen bij het ontwerpen van fysieke infrastructuren voor datacenters.
De gids, getiteld “AI Disruptie: Uitdagingen en Begeleiding voor Datacenterontwerp”, fungeert als een blauwdruk voor organisaties die de potentie van AI in hun datacenters optimaal willen benutten. Hierbij wordt ook vooruitgeblikt op toekomstige technologieën ter ondersteuning van AI-clusters.
Met de opkomst van AI zijn er aanzienlijke veranderingen en uitdagingen opgedoken in het ontwerp en de operatie van datacenters. Door de toenemende impact van AI-toepassingen is er een grotere vraag naar verwerkingskracht ontstaan. Hierdoor moeten datacenters zich aanpassen om effectief aan de stroombehoeften van AI-gedreven toepassingen te voldoen.
Schneider Electric stelt dat AI unieke eisen stelt aan het ontwerp en beheer van datacenters. Het is cruciaal om rekening te houden met de belangrijkste eigenschappen en trends van AI-workloads die zowel nieuwe als bestaande datacenters beïnvloeden.
De verwachting is dat AI-workloads met een jaarlijks samengesteld groeipercentage (CAGR) van 26 – 36% zullen groeien tegen 2028. Dit zal leiden tot een hogere energievraag binnen bestaande en nieuwe datacenters. De richtlijnen biedt inzicht in belangrijke overwegingen voor deze energiebehoefte, met nadruk op vier fysieke infrastructuurcategorieën: stroom, koeling, racks en softwaretools.
De gids van Schneider Electric onderzoekt de cruciale raakvlakken van AI en datacenterinfrastructuur en biedt onder andere aanbevelingen voor het beoordelen van de extreme poer density in racks van AI-trainingsservers. Ook geeft men advies voor een succesvolle overgang van luchtkoeling naar vloeistofkoeling. Daarbij doet men tevens voorstellen voor rekenspecificaties voor AI-servers. Andere punten die aangestipt worden zijn aanbevelingen over het gebruik van Datacenter Infrastructure Management (DCIM)-, Electrical Power Monitoring System (EPMS)- en Building Management Software (BMS)-software, terwijl ook een toekomstperspectief wordt geschetst van opkomende technologieën en ontwerpbenaderingen.
0 reacties