1 april 2025
0 Reactie(s)

1 april 2025

WatchGuard: over-engineered security ondermijnt beveiliging bij MSP’s

In een poging om klanten optimaal te beschermen, bouwen veel MSP’s complexe securi­tystacks die eerder problemen veroor­zaken dan oplossen. Watch­Guard slaat alarm: over-engineered bevei­li­gings­op­los­singen leiden tot ineffi­ci­ëntie, hogere kosten en een vergroot risico op fouten en non-compliance.

Volgens Watch­Guard lopen veel MSP’s en hun klanten in de praktijk tegen vijf hardnek­kige valkuilen aan:

1. Overbe­talen voor ongebruikte functi­o­na­li­teit – Securi­ty­bun­dels bevatten vaak tientallen geavan­ceerde functies, maar een groot deel daarvan wordt in de praktijk nooit geacti­veerd of benut. Dit leidt tot onnodige licen­tie­kosten én tot extra beheer­last, omdat ongebruikte functies alsnog onder­houden, geüpdatet en gemoni­tord moeten worden.

2. Complexi­teit als bedrei­ging voor veilig­heid – Naarmate de securi­tystack groeit, groeit ook het aantal confi­gu­ra­ties, dashboards en meldingen. Dit vergroot de kans op miscon­fi­gu­ra­ties, een van de belang­rijkste oorzaken van succes­volle cyber­aan­vallen. Securi­ty­teams verliezen het overzicht en raken overbe­last door een stroom aan alerts, waarvan een groot deel vals alarm blijkt.

3. Functi­o­nele overlap tussen tools – Veel organi­sa­ties betalen dubbel voor dezelfde functi­o­na­li­teiten, verspreid over verschil­lende leveran­ciers. Deze overlap maakt de stack ineffi­ciënt en verhoogt de complexi­teit van beheer, integratie en inciden­tres­pons. Infor­matie raakt versnip­perd, wat leidt tot vertra­ging bij detectie en reactie op incidenten.

4. One-size-fits-all benade­ring werkt niet – Securi­ty­op­los­singen die ontworpen zijn voor grote enter­prises, worden vaak ongewij­zigd toege­past bij middel­grote organi­sa­ties. Die missen vaak de IT-capaci­teit om zulke oplos­singen effec­tief te beheren, wat resul­teert in frustratie, onder­be­nut­ting en verhoogd risico op fouten.

5. Compliancerisico’s door gefrag­men­teerde systemen – Wanneer securi­ty­tools niet goed op elkaar aansluiten, ontstaat er een wirwar aan logs, rappor­tages en toegangs­con­troles. Dit maakt het lastig om aan regel­ge­ving zoals de NIS2 en de AVG te voldoen. Gebrui­kers zoeken boven­dien sneller naar worka­rounds als systemen te omslachtig zijn. Dat vergroot de kans op non-compliance.

Slimmer, niet meer 

“MSP’s verkopen vaak uitge­breide bundels omdat ze denken dat meer altijd beter is”, zegt Martijn Nielen, Senior Sales Engineer bij Watch­Guard. “In werke­lijk­heid zien we dat bedrijven soms maar 20 tot 30 procent van de functi­o­na­li­teiten daadwer­ke­lijk inzetten. Dat is niet alleen zonde van de inves­te­ring, maar ook gevaar­lijk. Een te complexe stack leidt tot alert-moeheid. Securi­ty­teams krijgen duizenden waarschu­wingen waarvan een groot deel ruis is. Cruciale dreigingen kunnen zo onopge­merkt blijven.”

“Wat goed werkt voor een multi­na­ti­onal, is niet automa­tisch geschikt voor middel­grote organi­sa­ties”, vervolgt Nielen. “Een flexibel, schaal­baar aanbod zonder onnodige ballast maakt het verschil.”

Een geïntegreerde aanpak

Het antwoord ligt volgens Nielen in eenvoud en integratie. “WatchGuard’s Unified Security Platform stelt MSP’s in staat om bevei­li­gings­dien­sten modulair op te bouwen, afgestemd op de speci­fieke behoefte van elke klant. Dankzij de multi-tier, multi-tenant archi­tec­tuur kunnen templates eenvoudig worden herge­bruikt en is de beheer­last aanzien­lijk lager.”

Redactie@DCpedia

Redactie@DCpedia

0 Reactie(s)

3 weergaven

0 Reactie(s)

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Nieuwsbrief

Pin It on Pinterest

Share This