Bedrijven zijn onvoldoende voorbereid op een grootschalige, wereldwijde cyberaanval. Een zogeheten ‘Cyber Armageddon’, waarbij veel grote organisaties tegelijkertijd getroffen worden, heeft daardoor ernstige gevolgen. Matthijs van der Wel-Ter Weel, strategisch adviseur bij Orange Cyberdefense, benadrukt het belang van goede voorbereidingen, eventueel in nauwe samenwerking met een cybersecurityleverancier: “Door nu al de juiste applicaties te implementeren en processen in te regelen, kun je bij een cyberincident efficiënter reageren. Een cybersecuritypartner die jouw bedrijfsprocessen begrijpt en de medewerkers kent, kan daarbij van grote waarde zijn.”
Een grootschalige cyberaanval is geen sciencefiction meer. Organisaties die nu maatregelen nemen, verkleinen de kans op onherstelbare schade. Hierbij is een proactieve aanpak essentieel. Orange Cyberdefense adviseert bedrijven om vooraf niet alleen te investeren in technologieën zoals Endpoint Detection and Response (EDR) en automatiseringssystemen, maar ook om een strategische samenwerking op te bouwen met hun cybersecurityleverancier.
Sneller en gerichter reageren
“Een leverancier die jouw bedrijfsprocessen en medewerkers goed kent, kan veel sneller en gerichter reageren tijdens een cybercrisis”, benadrukt Van der Wel-Ter Weel. “Als jouw partner al inzicht heeft in jouw systemen en de manier waarop je organisatie werkt, kan een cyberincident efficiënter en beter gecoördineerd worden aangepakt. Dit zorgt voor snellere reactietijden en voorkomt onnodige schade door miscommunicatie of trage besluitvorming.”
Naast een goede voorbereiding en samenwerking is een aantal aandachtspunten belangrijk:
1. Cyber mutual aid-netwerken
In sectoren zoals de financiële dienstverlening en gezondheidszorg zijn mutual aid-netwerken, zoals Information Sharing & Analysis Centers (ISACs), al ingeburgerd. Via deze netwerken kunnen bedrijven realtime informatie uitwisselen, tools delen en gezamenlijk reageren op aanvallen. Voor veel organisaties is het belangrijk om dit soort samenwerkingen te zoeken, zeker in sectoren waar deze netwerken nog niet volledig zijn ontwikkeld.
Bestaande samenwerkingsverbanden binnen sterk gereguleerde sectoren zoals de financiële dienstverlening, gezondheidszorg en kritieke infrastructuur hebben hun nut al bewezen. Toch zijn deze netwerken nog niet in alle sectoren breed opgezet. Er is volgens Van der Wel-Ter Weel dan ook ruimte voor verdere groei en verbetering, vooral onder kleinere bedrijven en in minder gereguleerde sectoren.
2. Zelfredzaamheid dankzij automatisering
Het is belangrijk dat bedrijven zich voorbereiden op het scenario waarin externe hulp beperkt of vertraagd is. Bijvoorbeeld door te investeren in automatiseringsoplossingen zoals SOAR en EDR-systemen die cyberdreigingen in realtime detecteren en automatisch reageren. In overleg met je cybersecurityleverancier kun je ervoor zorgen dat de juiste tools worden geïmplementeerd, zodat je als organisatie beter voorbereid bent op complexe aanvallen. AI kan daarbij een ondersteunende rol spelen.
3. Prioriteren van kritieke systemen
Door vooraf een prioriteitenlijst te maken voor de belangrijkste systemen en processen, kunnen bedrijven tijdens een cybercrisis minder essentiële onderdelen van het netwerk en de infrastructuur tijdelijk loskoppelen of isoleren. Zo kunnen ze proactief bepalen welke systemen absoluut moeten blijven draaien en welke zonder grote schade tijdelijk uitgeschakeld kunnen worden. Dit vermindert de druk op de overbelaste cybersecurityleverancier.
Noodzaak voor maatwerk
Bij sommige wereldwijde aanvallen zoals het misbruik van de Log4kwetsbaarheid is een uniforme aanpak vaak voldoende. Echter, wanneer meerdere verschillende aanvallen tegelijk plaatsvinden, is vaak meer maatwerk nodig. “Bedrijven moeten voorbereid zijn op het feit dat sommige aanvallen een unieke aanpak vereisen. Dit vraagt om een flexibele en goed doordachte strategie, ondersteund door de juiste technologieën en partners”, aldus Van der Wel-Ter Weel.
Van der Wel-Ter Weel benadrukt: “Bedrijven die inzetten op een goede voorbereiding, samenwerking, automatisering en het loskoppelen van niet-kritieke systemen, creëren hun eigen overlevingsmechanisme. Dit is geen luxe, maar een noodzaak in een tijd waarin een enkele kwetsbaarheid de wereld kan ontwrichten.”
0 reacties