29 april 2025
0 Reactie(s)

29 april 2025

Hoe de stroomstoring van 28 april 2025 in Portugal en Spanje het internetverkeer en de connectiviteit beïnvloedde

Een enorme stroom­sto­ring trof grote delen van Portugal en Spanje om 10:34 UTC op 28 april, waardoor het openbaar vervoer plat kwam te liggen, winkels zijn gesloten en andere dagelijkse activi­teiten en diensten werden verstoord. Ook delen van Frank­rijk werden getroffen door deze stroom­sto­ring. Lees hier over de gevolgen van deze stroom­sto­ring voor het inter­net­ver­keer en de connec­ti­vi­teit in Portugal en Spanje.

De Portu­gese netbe­heerder wijt de stroom­sto­ring aan een ” storing in het Spaanse elektri­ci­teitsnet ” en verklaarde later dat ” als gevolg van extreme tempe­ra­tuur­schom­me­lingen in het binnen­land van Spanje er abnor­male oscil­la­ties waren in de zeer hoogspan­nings­lei­dingen (400 kilovolt), een fenomeen dat bekend staat als ‘geïndu­ceerde atmos­fe­ri­sche trillingen’ ” en dat ” deze oscil­la­ties synchro­ni­sa­tie­fouten tussen de elektri­sche systemen veroor­zaakten, wat leidde tot opeen­vol­gende storingen in het onder­ling verbonden Europese netwerk .”

De omvang van het netwerk van Cloud­flare en haar klanten­be­stand geeft een uniek inzicht in de veerkracht van het internet. Hierdoor is de impact van deze stroom­sto­ring op het internet op lokaal en natio­naal niveau, maar ook op netwerk­ni­veau, te bekijken aan de hand van data over het verkeer, de netwerk­kwa­li­teit en routering.

Gevolgen in Portugal

Landni­veau

In Portugal daalde het inter­net­ver­keer sterk nadat het elektri­ci­teitsnet uitviel. Het verkeer daalde meteen met de helft ten opzichte van de week ervoor, en daalde binnen vijf uur tot ongeveer 90% onder het niveau van de week ervoor.


Het verzoek­ver­keer van gebrui­kers in Portugal naar de 1.1.1.1 DNS-resolver van Cloud­flare daalde ook toen de stroom uitviel. Aanvan­ke­lijk daalde het met 40% ten opzichte van de week ervoor, en in de uren daarna daalde het nog verder.

  • Netwerk­ni­veau

Op netwerk­ni­veau was het verlies van inter­net­ver­keer van lokale provi­ders, waaronder NOS, Vodafone, MEO en NOWO, snel en aanzien­lijk. De onder­staande grafieken van Cloud­flare Radar tonen dat het verkeer van deze netwerken in de uren na het begin van de stroom­sto­ring effec­tief verdampte. De hieronder getoonde autonome systemen (ASN’s) voor deze provi­ders kunnen een mix van vast en mobiel breed­band­ver­keer verwerken. MEO verdeelt echter ten minste een deel van hun mobiele verkeer over een apart ASN, en de onder­staande grafiek voor MEO-MOVEL (AS42863) laat zien dat het verzoek­ver­keer van dat netwerk ruim verdub­belde na de stroom­uitval, omdat abonnees hun mobiele apparaten gebruikten voor infor­matie over wat er aan de hand was. Ondanks de aanvan­ke­lijke piek daalde dit mobiele verkeer echter ook in de daarop­vol­gende uren, tot ongeveer de helft van het volume van de week ervoor.

  • Regio­naal niveau

Naast het bekijken van inernet­ver­keer op natio­naal en netwerk­ni­veau, kunnen we ook kijken naar het verkeer op regio­naal niveau. Zoals hierboven vermeld, had de stroom­sto­ring geen gevolgen voor elke regio van het land. De onder­staande grafieken tonen de veran­de­ringen in inter­net­ver­keer vanuit de delen van Portugal waar een impact werd waargenomen.

In Lissabon en Porto werd een scherpe, maar beperkte daling van het verkeer waarge­nomen toen de stroom­uitval begon, waarna het verkeer zich bijna net zo snel herstelde. In de daarop­vol­gende uren nam het inter­net­ver­keer echter gelei­de­lijk af, in tegen­stel­ling tot de andere hieronder besproken regio’s.

De grootste directe verkeers­da­lingen werden waarge­nomen in Aveiro, Beja, Bragança, Castelo Branco, Évora, Faro, Guarda, Porta­legre, Santarém, Viana do Castelo, Vila Real en Viseu. In deze gebieden daalde het verkeer en stabi­li­seerde zich vervol­gens snel op zeer lage volumes. In Braga en Setúbal daalde het verkeer na de aanvan­ke­lijke daling geleidelijker.

  • Netwerk­kwa­li­teit

De stroom­sto­ring had ook gevolgen voor de kwali­teit van de connec­ti­vi­teit op natio­naal niveau in Portugal. Vóór de stroom­uitval lagen de mediane downlo­ad­snel­heden in het hele land rond de 40 Mbps, maar binnen enkele uren na de stroom­uitval daalden ze tot 15 Mbps. Zoals verwacht onder­vond de latentie op natio­naal niveau een tegen­ge­steld effect. Vóór de stroom­uitval lag de mediane latentie rond de 20 ms. Deze liep echter gelei­de­lijk op tot wel 50 ms. De lagere downlo­ad­snel­heden en hogere latentie zijn waarschijn­lijk te wijten aan de congestie van de netwerk­ver­bin­dingen die nog beschik­baar waren.

  • Route­ring

De netwer­k­in­fra­struc­tuur in Portugal werd ook getroffen door de stroom­sto­ring, met als gevolg een afname van de aange­kon­digde IP-adres­ruimte. (Dit betekent dat delen van de netwerken van Portu­gese provi­ders niet langer zicht­baar zijn voor de rest van het internet.) Het aantal aange­kon­digde IPv4/24-adressen (blokken van 256 IPv4-adressen) daalde met ongeveer 300 (ongeveer 1,2%), en het aantal aange­kon­digde IPv6/48-adressen (blokken van meer dan 1,2 octil­joen IPv6-adressen) daalde van 17.928.551 naar 16.355.607 (ongeveer 9%). De adres­ruimte begon verder te dalen na 16:00 UTC, mogelijk doordat de noodstroom­voor­zie­ning uitgeput raakte en de bijbe­ho­rende netwer­k­in­fra­struc­tuur offline ging.

Gevolgen in Spanje

  • Landni­veau

Ook in Spanje daalde het inter­net­ver­keer als gevolg van de stroom­uitval. Het verkeer daalde meteen met 60% ten opzichte van de week ervoor en daalde binnen vijf uur tot ongeveer 80% onder het niveau van de week ervoor.

Het verzoek­ver­keer van gebrui­kers in Spanje naar de 1.1.1.1 DNS-resolver van Cloud­flare daalde ook toen de stroom uitviel. Aanvan­ke­lijk daalde het met 54% ten opzichte van de week ervoor, maar het stabi­li­seerde snel.

  • Netwerk­ni­veau

Op netwerk­ni­veau daalde het verkeer van de vijf grootste ASN’s in Spanje snel na de stroom­uitval, waarbij de meeste gelei­de­lijk afnamen in de daarop­vol­gende uren. Het verkeer van Digi Spain Telecom (AS57269) daaren­tegen daalde snel, maar stabi­li­seerde vervol­gens op een lager niveau. Verge­leken met de week ervoor daalde het verkeer van deze provi­ders met 75% tot 93% in de uren na het begin van de stroomuitval.

  • Regio­naal niveau

In de meeste getroffen regio’s in Spanje daalde het verkeer snel en stabi­li­seerde het, of daalde het verder. Er is echter ook enig herstel van het verkeer zicht­baar, bijvoor­beeld in Navarra, La Rioja, Canta­brië en Basken­land. Dit herstel van het verkeer hangt waarschijn­lijk samen met een eerste stroom­her­stel in die regio’s, zoals blijkt uit een update van Red Eléctrica (beheerder van het Spaanse elektri­ci­teitsnet): ” Elektri­ci­teit is nu beschik­baar in delen van Catalonië, Aragón, Basken­land, Galicië, Asturië, Navarra, Castilië en León, Extre­ma­dura, Andal­usië en La Rioja. ”

  • Netwerk­kwa­li­teit

De stroom­sto­ring had ook gevolgen voor de kwali­teit van de connec­ti­vi­teit op natio­naal niveau in Spanje. Vóór de stroom­uitval lagen de mediane downlo­ad­snel­heden in het hele land rond de 35 Mbps, maar binnen enkele uren na het begin van de stroom­sto­ring daalden ze tot 19 Mbps. Interes­sant is dat de mediane bandbreedte niet zo’n duide­lijke, gelei­de­lijke daling doormaakte als in Portugal, maar in plaats daarvan twee keer daalde en herstelde voordat het gelei­de­lijk afnam.

Zoals verwacht nam de latentie op natio­naal niveau aanzien­lijk toe. Vóór de stroom­uitval lag de mediane latentie rond de 22 ms, maar liep op tot maar liefst 40 ms. Net als in Portugal zijn de lagere downlo­ad­snel­heden en hogere latentie waarschijn­lijk te wijten aan de overbe­las­ting van de netwerk­ver­bin­dingen die nog beschik­baar waren.

  • Route­ring

Net als in Portugal werd ook in Spanje de netwer­k­in­fra­struc­tuur getroffen door de stroom­sto­ring. De impact hiervan was te zien in een afname van het aantal aange­kon­digde IP-adressen. Om 14:30 UTC was het aantal aange­kon­digde IPv4/24-adres­blokken met ongeveer 2,4% gedaald en daalde het in de uren daarna verder. Het aantal aange­kon­digde IPv6/48-adres­blokken daalde in dezelfde periode met meer dan 8% en daalde ook in de uren daarna verder./

Gevolgen in andere Europese landen

Delen van Andorra en Frank­rijk zouden ook getroffen zijn door de stroom­sto­ring, met zelfs storingen in België. Lande­lijk gezien waren er in geen van de landen verkeershinder.

Analyse van het verkeer op regio­naal niveau in Frank­rijk laat een lichte daling zien, gelijk­tijdig met de stroom­uitval in verschil­lende regio’s, maar de dalingen waren minimaal in verge­lij­king met Spanje en Portugal, en het verkeers­vo­lume herstelde zich binnen 90 minuten tot het verwachte niveau. Op regio­naal niveau in Andorra was er geen impact merkbaar.

Het lijkt erop dat Marokko op de een of andere manier getroffen is door de stroom­sto­ring, of in ieder geval Orange Maroc. In een bericht op X verklaarde de provider (vertaald): ” Het inter­net­ver­keer is verstoord na een enorme stroom­sto­ring in Spanje en Portugal, wat gevolgen heeft voor inter­na­ti­o­nale verbin­dingen.” Cloud­flare Radar laat zien dat het netwerk­ver­keer rond 12:00 UTC, 90 minuten na het begin van de stroom­sto­ring, sterk afnam, met een volle­dige storing rond 15:00 UTC.

Conclusie

De stroom­voor­zie­ning in Spanje was al deel hersteld voordat deze blog werd geschreven, maar volledig herstel zal waarschijn­lijk uren tot dagen duren. Zodra de stroom­voor­zie­ning is hersteld, zullen ook het inter­net­ver­keer en andere statis­tieken herstellen. De huidige status van de inter­net­con­nec­ti­vi­teit in Spanje en Portugal is te volgen op Cloud­flare Radar.

Het Cloud­flare Radar-team houdt continu toezicht op inter­net­sto­ringen en deelt de obser­va­ties via het Cloud­flare Radar Outage Center , sociale media en berichten op blog​.cloud​flare​.com . Volg ons op sociale media via @CloudflareRadar (X), noc​.social/​@​c​l​o​u​d​f​l​a​r​e​r​adar (Mastodon) en radar​.cloud​flare​.com. 

Redactie@DCpedia

Redactie@DCpedia

0 Reactie(s)

12 weergaven

0 Reactie(s)

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Nieuwsbrief

Pin It on Pinterest

Share This