18 juli 2024
0 Reactie(s)

18 juli 2024

Belgische bedrijven betalen hoge prijs voor gebrek aan inzicht in hun softwaregebruik

Insight Enter­prises wereld­wijd toonaan­ge­vend IT-adviseur en solution integrator die organi­sa­ties helpt om hun digitale trans­for­matie te versnellen stelt vast dat Belgi­sche bedrijven stevig betalen voor hun gebrek aan inzicht in hun softwaretoepassingen. 

Uit onder­zoek van Insight Enter­prises blijkt dat slechts ongeveer een kwart van de bedrijven zicht heeft op de totale licen­tie­kosten. De meeste andere onder­ne­mingen hebben alleen kennis op afdelings- of teamni­veau en zes procent van de bedrijven weet er zelfs helemaal niets over. 

En dat gebrek aan inzicht kost ze geld: meer dan de helft van die bedrijven denkt dat ze minstens tien procent op hun softwa­re­li­cen­tie­kosten zouden kunnen besparen als ze een betere kijk hadden op waar ze het aan uitgeven.

Volgens het onder­zoek zijn de problemen van de bedrijven vooral toe te schrijven aan hun terug­hou­dend­heid om te inves­teren in softwa­ret­ools om het gebruik van hun softwa­re­toe­pas­singen te monitoren. Ondanks de beschik­baar­heid van SAM-tools (Software Asset Manage­ment) zegt 84 procent van de bedrijven dat ze geen of slechts gedeel­te­lijke zicht­baar­heid en controle hebben over hun softw­are­ap­pli­ca­ties. Uitge­splitst betekent dit dat amper 16 procent van de Belgi­sche bedrijven volledig zicht heeft op al hun softw­are­ap­pli­ca­ties, en dat meer dan een kwart helemaal geen inzicht heeft.

Het probleem is nog groter geworden door het groei­ende aantal softwa­re­toe­pas­singen dat binnen organi­sa­ties wordt gebruikt. Het Insight-onder­zoek ontdekte dat twee derde van de bedrijven meer toepas­singen gebruikt dan drie jaar geleden.

Het is deze toene­mende complexi­teit die bedrijven in de porte­monnee raakt, omdat de kosten voor softwa­re­li­cen­ties blijven stijgen. 

David Steppe, Head of Sales and Business bij Insight Belgium, zei: “De cijfers zijn opval­lend. Ondanks de beschik­baar­heid van tools voor het beheren van softw­are­ap­pli­ca­ties, is er vaak een gebrek aan tijd en kennis voor een goede imple­men­tatie.” Hij voegde eraan toe dat bedrijven die een SAM-tool inzetten beter gewapend zijn om kosten te besparen. “We schatten dat meer dan 30 procent van de uitgaven aan desktopsoft­ware en SaaS-software onder­benut of verspild wordt. Met een Software Asset Manage­ment-tool kun je snel dubbele uitgaven, ongebruikte licen­ties en overlap­pende software identi­fi­ceren. Het is supersimpel.”

Op dit moment gebruikt 90 procent van de bedrijven helemaal geen SAM-tool. Als ze SAM in overwe­ging zouden nemen, kunnen ze de stijgende kosten van softwa­re­li­cen­ties veel gemak­ke­lijker aan. Maar het is niet alleen de strijd om de kosten onder controle te houden, ook een slecht beheer van softwa­re­li­cen­ties kan de flexi­bi­li­teit van een bedrijf beperken om zich aan te passen aan nieuwe techno­lo­gieën en het moeilijker maken om te voldoen aan compliance-eisen.

Organi­sa­ties die terug­hou­dend zijn in het gebruik van SAM-tools, omdat het moeilijk is om ze toe te passen en te beheren, hebben nog een andere optie. Door te kiezen voor een beheerde SAM-service krijgen bedrijven inzicht in hun softwa­re­toe­pas­singen, betere controle over licen­tie­kosten en eenvou­di­gere compli­ance, zonder zich zorgen te hoeven maken over het imple­men­teren en beheren van de software. 

“Het is duide­lijk dat veel bedrijven te veel uitgeven aan softwa­re­li­cen­ties, ondanks de wijdver­breide beschik­baar­heid van tools. Bedrijven die opkijken tegen het imple­men­teren of beheren van SAM-tools, kunnen een beroep doen op een beheerde service om de kosten onder controle te houden”, zegt Howard Daws, Strategy and Solutions Lead for Techno­logy Lifecycle Services, Insight. “Het imple­men­teren van de juiste tool, in combi­natie met effec­tief gegevens­be­heer en SAM-exper­tise, biedt zicht­baar­heid en inzichten aan IT- en finan­ciële groepen. Het resul­taat is effici­ëntie, waardoor geld vrijkomt voor continue innovatie in IT”.

Redactie@DCpedia

Redactie@DCpedia

0 Reactie(s)

2 weergaven

0 Reactie(s)

0 reacties

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Nieuwsbrief

Pin It on Pinterest

Share This