12 mei 2025
0 Reactie(s)

12 mei 2025

België positioneert zich als digitale kernspeler binnen Europa

België zet in 2025 een stevige stap richting een leidende rol binnen de Europese digitale infra­struc­tuur. De nieuwste editie van de ‘Belgian Digital Infra­struc­ture Guide’ toont aan dat het land, mede dankzij zijn strate­gi­sche ligging binnen de FLAP-markt (Frank­furt, Londen, Amsterdam, Parijs), aantrek­ke­lijker wordt voor datacen­te­r­ex­ploi­tanten, cloud­pro­vi­ders en inves­teer­ders. De verwachte groei in IT-capaci­teit – van 146 MW in 2025 naar 261 MW in 2029 – onder­streept dit potentieel.

Wat België uniek maakt ten opzichte van buurlanden zoals Neder­land en Duits­land, is het relatieve gebrek aan netcon­gestie. Dit betekent dat er nog voldoende stroom­ca­pa­ci­teit beschik­baar is voor nieuwe digitale projecten – een doorslag­ge­vende factor in de besluit­vor­ming voor hypers­cale-initi­a­tieven en colocatiepartners.

Digitale infrastructuur als economische pijler

De Belgi­sche Digital Infra­struc­ture Associ­a­tion (BDIA) pleit voor erken­ning van datacen­ters als kritieke infra­struc­tuur, gelijk­waardig aan havens en lucht­ha­vens. Ondanks de opname van cloud- en AI-beleid in het federale regeer­ak­koord van begin 2025, blijft deze expli­ciete erken­ning voorlopig uit. Volgens de BDIA is samen­wer­king tussen de gewesten en het federale niveau essen­tieel om ruimte te creëren voor verdere groei van het digitale ecosysteem.

Cloudstrategie en AI integratie bij overheid in opmars

De federale ambitie om een cloud first-strategie te imple­men­teren, gecom­bi­neerd met beleid rond datage­bruik en kunst­ma­tige intel­li­gentie, wijst op een toene­mende digita­li­se­ring van overheids­dien­sten. Hoe deze plannen precies ingevuld worden, is nog ondui­de­lijk, maar de infra­struc­tuur­sector kijkt met belang­stel­ling toe. Volgens de BDIA ligt hier een kans voor integratie van private en publieke cloud­plat­forms, met aandacht voor compli­ance, schaal­baar­heid en energie-efficiëntie.

Innovatie en schaalbaarheid door sectorpartners

Het rapport bevat tevens uitge­breide profielen van techno­lo­gie­be­drijven zoals Schneider Electric, Legrand, CBRE en STULZ. Zij tonen concrete oplos­singen op het gebied van energie­op­ti­ma­li­satie, koeltech­nieken, modulaire datacen­ter­bouw, en geauto­ma­ti­seerd infra­struc­tuur­be­heer. Oplos­singen zoals Schneider’s EcoStruxure-platform, Legrand’s intel­li­gente PDU-oplos­singen en CBRE’s datacen­ter­be­heer over 700 sites wereld­wijd bieden een overzicht van actuele trends en best practices in het beheer van groot­scha­lige infrastructuur.

Kansen voor IT- en cloudprofessionals

Voor IT-managers en cloud­spe­ci­a­listen biedt het rapport niet alleen inzicht in de techno­lo­gi­sche evolu­ties, maar ook in beleids­ma­tige kaders en strate­gi­sche partner­ships. Bedrijven die inves­teren in schaal­bare, effici­ënte infra­struc­tuur kunnen zich in België positi­o­neren als voorhoede binnen de Europese digitale economie. In combi­natie met initi­a­tieven zoals vendor-neutrale colocatie en duurzame energie-integratie ontstaan kansen om infra­struc­tuur­stra­te­gieën toekomst­be­stendig te maken.

De Belgian Digital Infra­struc­ture Guide 2025 markeert een belang­rijk moment voor de Belgi­sche digitale infra­struc­tuur­sector. Voor organi­sa­ties die actief zijn in cloud­op­los­singen, IT-infra­struc­tuur of datacen­ter­be­heer, biedt het rapport richting en strate­gi­sche houvast. België lijkt klaar om haar poten­tieel als digitale draai­schijf te reali­seren – mits de juiste politieke en econo­mi­sche randvoor­waarden gerea­li­seerd worden.

Redactie@DCpedia

Redactie@DCpedia

0 Reactie(s)

5 weergaven

0 Reactie(s)

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Nieuwsbrief

Pin It on Pinterest

Share This