19 augustus 2024
0 Reactie(s)

19 augustus 2024

Afscheidsrede Rob Kusters: ‘Het internet is een onvoorstelbare veranderaar geweest in de wereld’

Gedurende zijn loopbaan was er één gebeur­tenis die alles veran­derde: de komst van het internet in 1988. Rob Kusters is sinds 1999 hoogle­raar Bedrijfs­kunde in het bijzonder IT en bedrijfs­pro­cessen aan de Open Univer­si­teit. Nu hij met emeri­taat gaat, is daar opeens ChatGPT, een taalmodel met kunst­ma­tige intel­li­gentie, gespe­ci­a­li­seerd in het voeren van dialogen met een gebruiker. ‘De mate waarin we in staat zijn om infor­matie te delen is ongekend in de geschiedenis.’

Het internet ontwik­kelt zich voort­du­rend, en maakt ook vervolg­ont­wik­ke­lingen zoals Big Data en AI – en ChatGPT – mogelijk. ‘We leren nog altijd de voordelen en de nadelen ervan kennen’. Op vrijdag 6 september 2024 houdt Rob Kusters zijn afscheids­rede met als titel ‘Indrukken van Infor­ma­tie­kunde’ aan de Open Univer­si­teit in Heerlen.

Ontwikkelingen in informatiekunde

Kusters heeft als aandachts­ge­bied infor­ma­tie­kunde. Binnen zijn vakge­bied houdt hij zich bezig met de rol van infor­matie binnen organi­sa­ties. Bij de Open Univer­si­teit stond hij aan de wieg van de master bedrijfs­pro­ces­ma­na­ge­ment en IT. In 2001 startten de eerste studenten met de oplei­ding, die jaarlijks 120 studenten trekt.

In zijn afscheids­rede gaat Kusters in op de ontwik­ke­lingen die het vakge­bied infor­ma­tie­kunde in de afgelopen 45 jaar heeft doorge­maakt. Start­punt is zijn eigen studie­tijd. Het wordt een persoon­lijke terug­blik waarin hij put uit zijn geheugen, een harde schijf met documenten en de bibliotheek.

‘De belangrijkste reden gaan we nog bedenken’

Terug naar 1988, de komst van het internet. Kusters werkte toen in Eindhoven, aan de Techni­sche Univer­si­teit. Hij en zijn collega’s wilden een intern netwerk aanleggen. Samen een printer en opslag delen zagen ze toen als eerste mogelijk­heden van zo’n netwerk.

Hij herin­nert zich nog goed dat ze destijds tegen elkaar zeiden: ‘de belang­rijkste reden voor dit netwerk gaan we nog bedenken. Dat het internet zó alles­om­vat­tend zou worden, dat hadden we destijds nooit kunnen voorspellen. Science fiction schrij­vers zagen het wel aankomen, maar de weten­schap nog niet.’

Prof. dr. Rob J. Kusters (1957, Zevenaar) studeerde bedrijfs­eco­no­me­trie aan Tilburg Univer­sity en promo­veerde aan de Techni­sche Univer­si­teit Eindhoven in produc­tie­be­stu­ring in de gezond­heids­zorg. Hij is sinds 1999 hoogle­raar Bedrijfs­kunde in het bijzonder IT en bedrijfs­pro­cessen aan de Open Univer­si­teit. Kusters geeft zijn taken aan de ‘mooiste univer­si­teit van Neder­land’ met het volste vertrouwen uit handen.

Zijn boodschap aan alle onder­zoe­kers infor­ma­tie­kunde: ‘Onder­zoek is leuk en het is teamwork, je doet het niet alleen. En in ons vakge­bied gaat het altijd om zowel de weten­schap­pe­lijke als om de maatschap­pe­lijke relevantie’.

Photo by Leon Seibert on Unsplash

Redactie@DCpedia

Redactie@DCpedia

0 Reactie(s)

10 weergaven

0 Reactie(s)

0 reacties

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Nieuwsbrief

Pin It on Pinterest

Share This