Netbeheer Neerland heeft de 2025-editie van het Scenario-rapport gepubliceerd.
Energie-infrastructuur is de ruggengraat van de Nederlandse economie en een essentiële voorwaarde voor economische kracht, welvaart en strategische autonomie, schrijft Netbeheer Nederland.. De vraag naar duurzame energie groeit komende jaren sneller dan het aanbod. De vraag naar elektriciteit bijvoorbeeld, neemt toe met een factor 2,5 tot 3,5 richting 2050. Dit wordt mede gestuwd door de industrie en de komst van datacenters. Een optimale wisselwerking tussen elektriciteit, duurzame gassen en warmte is daarom nodig. Infrastructuur voor waterstof, CO2, groen gas en warmte kunnen de vraag naar energie deels overnemen, zodat het elektriciteitsnet nu en in de toekomst niet overvraagd wordt. Dit zijn enkele van de inzichten uit het Scenariorapport 2025, dat TenneT, Gasunie en de regionale netbeheerders vandaag publiceren. De scenario’s laten zien hoe het energiesysteem van Nederland zich kan ontwikkelen als een toekomstbestendig energiesysteem, en welke maatregelen daar eventueel voor nodig zijn.
“We werken hard aan uitbreiding van de energie-infrastructuur, maar kunnen niet alles tegelijk. Deze scenario’s helpen netbeheerders, politiek, marktpartijen en samenleving om keuzes te maken, voor het energiesysteem van morgen, dat aan de basis staat van wonen, werken, welvaart en weerbaarheid” zegt Maarten Otto, voorzitter van Netbeheer Nederland. TenneT, Gasunie en Netbeheer Nederland presenteerden dinsdag 13 mei daarom het Scenariorapport 2025: vier toekomstscenario’s voor een klimaatneutraal energiesysteem in 2050.
Manon van Beek, CEO TenneT: “De ruggengraat van het toekomstige energiesysteem wordt gevormd door een sterke combinatie van elektriciteit en duurzame gassen, die elkaar versterken. Elektrificatie is daarbij de relatief eenvoudigste en energetisch meest efficiënte manier om CO2-reductie te realiseren. We zien de elektriciteitsvraag stijgen van rond 120 TWh nu, naar tot rond 290 – 440 TWh in 2050.
Willemien Terpstra, CEO Gasunie: “Door een sterke combinatie van duurzame elektriciteit én duurzame gassen houden we de energievoorziening veerkrachtig, betaalbaar en uitvoerbaar. Slagen we daar niet in dan lopen de kosten verder en lopen we het risico dat delen van de industrie uit Nederland verdwijnen. Met alle gevolgen voor werkgelegenheid, strategische autonomie én klimaatdoelen. Gasunie zet daarbij vol in op de ontwikkeling van het landelijke transportnetwerk voor waterstof en CO2, zowel op land als op zee.”
Klik hier voor het Netbeheer Nederland Scenariorapport 2025
0 reacties