7 mei 2025
0 Reactie(s)

7 mei 2025

Belgische primeur voor LCL: een zonnepark op Vlaamse landbouwdaken

Datacen­ter­be­drijf LCL neemt een nieuw zonne­park in gebruik, gebouwd op de daken van vier landbouw­be­drijven. De instal­latie is goed voor een capaci­teit van 3,4MW en een jaarpro­ductie van 3,0 gigawattuur. Het gaat over een inves­te­ring van zo’n 3 miljoen euro. Dit innova­tieve project, een Belgi­sche primeur, werd opgezet in samen­wer­king met ontwik­ke­laar Nett Energie en B2B energie­le­ve­ran­cier Elindus. De CPPA is ingebed in de lokale gemeen­schappen van ons land. Een deel van de groene energie gaat naar de landbouw­be­drijven zelf, om eigen projecten te reali­seren, zoals een automa­tisch voersys­teem op batte­rijen in Lievegem (Oost-Vlaan­deren). 

LCL heeft opnieuw een grote sprong voorwaarts gemaakt in zijn eigen energie­voor­zie­ning. Het bedrijf neemt een nieuw zonne­park in gebruik, bestaande uit vier instal­la­ties op de daken van vier landbouw­be­drijven in Oost-Vlaan­deren en West-Vlaan­deren. De vier instal­la­ties samen vormen dus één zonne­park, met een capaci­teit van 3.410 kWp, goed voor een verwachte jaarpro­ductie van 3,0 GWh. Het gaat over ongeveer 6.000 zonne­pa­nelen op een dakop­per­vlakte van zo’n 30.000m². Dit innova­tief project kan onder­ne­mers in het hele land inspi­reren, om eigen zonne­parken te creëren, veran­kerd in lokale gemeenschappen.

Het project markeert opnieuw een mijlpaal voor LCL aange­zien ze hiermee goed op weg zijn om voor 40% in hun eigen energie­noden te kunnen voorzien, een doel dat ze voorop­gezet hadden om te bereiken in 2030. Het zonne­park verte­gen­woor­digt een inves­te­ring van zo’n 3 miljoen euro. In februari breidde LCL haar groene stroom­voor­zie­ning nog uit met drie eigen windtur­bines. De combi­natie van zonne- en windenergie is strate­gisch. De twee zijn veelal comple­men­tair, hoe meer wind er is, hoe minder zon doorgaans. Als datacen­ter­be­drijf is er een continu stroom­ge­bruik, dus alle opgewekte stroom wordt meteen verbruikt.

Een CPPA met een zonnepark, offsite en van die grootte, is een primeur in België

LCL koos bewust voor een oplos­sing in eigen land om de lokale economie te onder­steunen terwijl het zijn eigen duurzaam­heids­doel­stel­lingen nastreeft. Open ruimte vinden voor zonne­parken in België is geen evidentie. En om offshore of in het buiten­land energie aan te kopen via een CPPA (Corpo­rate Power Purcha­sing Agree­ment) is best prijzig, en zeker niet voor alle kmo’s toegan­ke­lijk. Een zonne­park op opper­vlakten met onbenut poten­tieel – daken van bedrijven, stallen, loodsen, magazijnen, etc. – is een win-win.

Dankzij het schaal­voor­deel genieten ook de landbouw­be­drijven van stabiele en lagere energie­ta­rieven, die hen toelaten zelf ook nieuwe automa­ti­se­rings­pro­jecten te reali­seren in hun landbouw­be­drijf en/​of aan meer natuur­lijke landbouw te doen. De eigenaars van de landbouw­be­drijven zullen gemid­deld 7% van de gepro­du­ceerde stroom afnemen wat zo’n 50 à 60% van hun noden dekt. Dirk Van Haele en Leen Dellaert van melkvee­be­drijf Van Haele-Dellaert in Lievegem (Oost-Vlaan­deren): ‘We melkten onze koeien al met melkro­bots. Maar eens we wisten dat we zoveel groene energie tot onzer beschik­king kregen, kozen we er ook voor om een automa­tisch voersys­teem in gebruik te nemen. Het gaat over een systeem met rondrij­dende robots op batte­rijen die we nu relatief goedkoop kunnen opladen.’

Samenwerking met Nett Energie en Elindus

Voor deze CPPA partnerde LCL met Nett Energie, ontwik­ke­laar van zonne- en batte­rij­parken, en B2B energie­le­ve­ran­cier Elindus. Voor LCL ging Nett Energie op zoek naar geschikte Belgi­sche daken met onbenut poten­tieel. Hiervoor maakte Nett Energie de afweging tussen opwek­kings­po­ten­tieel, hoeveel­heid verbruik en de noden van de eigenaars aan hernieuw­bare energie. Nett Energie vond 4 geschikte locaties in Waarschoot (Lievegem) in Oost-Vlaan­deren, en in Lange­mark en Zwevegem in West-Vlaanderen.

Elindus zorgt voor de correcte en automa­ti­sche levering en factu­ratie van de opgewekte zonne-energie in de 4 PV-instal­la­ties aan de verschil­lende datacen­ters van LCL. Elindus zet ook een dashboard voor hen op, met alle productie- en verbruiks­ge­ge­vens van de zonne­parken en de drie windmo­lens. De werke­lijke productie wordt per kwartier afgestemd op de energie­af­name. Het LCL-dashboard zal ook inzage geven in de carbon footprint van LCL, zowel nu als in de toekomst. Ook voor toekom­stige projecten met groene energie zal LCL via dit dashboard perfect zijn carbon footprint kunnen opvolgen en over alle cijfers beschikken om er over te rapporteren.

Voor het behalen van het hoogste niveau van certi­fi­ce­ring op het vlak van sustai­na­bi­lity, is het produ­ceren van bijko­mende groene energie een vereiste. Laurens van Reijen, Managing Director van LCL Data Centers: ‘We verkiezen voor bijko­mende productie te zorgen eerder dan bestaande capaci­teit op te kopen. We streven naar de hoogste duurzaam­heids­cer­ti­fi­ce­ring, en daarvoor is bijko­mende productie van energie essen­tieel. We willen als LCL ook het verbruik van energie koppelen aan de productie ervan. Zo maxima­li­seren we het gebruik van hernieuw­bare energie­bronnen en dragen we bij tot een evenwich­tiger elektri­ci­teitsnet. We gaan het dashboard met onze energie­pro­ductie en ‑verbruik ook opnemen in ons klanten­por­taal, en dus trans­pa­rant delen met onze klanten’.

‘We plannen sowieso om verder te blijven inves­teren in de productie van groene energie. We zitten nu aan de productie van ongeveer 40% van onze energie­noden in de zomer­pe­riode, maar nog niet gemid­deld over het jaar. En zelfs na het behalen van de doelstel­ling om gemid­deld voor 40% van onze energie­noden zelfbe­drui­pend te zijn, zullen we nog meer groene energie nodig hebben. Denken we maar aan bijvoor­beeld AI dat heel wat reken­kracht en dus compu­ter­kracht vraagt, wat door energie moet gevoed worden’, aldus nog van Reijen.

Deze inves­te­ring past binnen LCL’s CSRD-doelstel­lingen en draagt bij aan:

  • Grotere energie­on­af­han­ke­lijk­heid, met minder afhan­ke­lijk­heid van externe energieleveranciers
  • Bescher­ming tegen prijs­schom­me­lingen op de energie­markt, wat cruciaal is voor de opera­ti­o­nele kosten van een datacenter
  • Lokaal maatschap­pe­lijk rende­ment via samen­wer­king met landbouwbedrijven
  • Een concrete bijdrage aan de energie­tran­sitie en CO₂-reductie
Redactie@DCpedia

Redactie@DCpedia

0 Reactie(s)

2 weergaven

0 Reactie(s)

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Nieuwsbrief

Pin It on Pinterest

Share This