Een enorme stroomstoring trof grote delen van Portugal en Spanje om 10:34 UTC op 28 april, waardoor het openbaar vervoer plat kwam te liggen, winkels zijn gesloten en andere dagelijkse activiteiten en diensten werden verstoord. Ook delen van Frankrijk werden getroffen door deze stroomstoring. Lees hier over de gevolgen van deze stroomstoring voor het internetverkeer en de connectiviteit in Portugal en Spanje.
De Portugese netbeheerder wijt de stroomstoring aan een ” storing in het Spaanse elektriciteitsnet ” en verklaarde later dat ” als gevolg van extreme temperatuurschommelingen in het binnenland van Spanje er abnormale oscillaties waren in de zeer hoogspanningsleidingen (400 kilovolt), een fenomeen dat bekend staat als ‘geïnduceerde atmosferische trillingen’ ” en dat ” deze oscillaties synchronisatiefouten tussen de elektrische systemen veroorzaakten, wat leidde tot opeenvolgende storingen in het onderling verbonden Europese netwerk .”
De omvang van het netwerk van Cloudflare en haar klantenbestand geeft een uniek inzicht in de veerkracht van het internet. Hierdoor is de impact van deze stroomstoring op het internet op lokaal en nationaal niveau, maar ook op netwerkniveau, te bekijken aan de hand van data over het verkeer, de netwerkkwaliteit en routering.
Gevolgen in Portugal
Landniveau
In Portugal daalde het internetverkeer sterk nadat het elektriciteitsnet uitviel. Het verkeer daalde meteen met de helft ten opzichte van de week ervoor, en daalde binnen vijf uur tot ongeveer 90% onder het niveau van de week ervoor.
Het verzoekverkeer van gebruikers in Portugal naar de 1.1.1.1 DNS-resolver van Cloudflare daalde ook toen de stroom uitviel. Aanvankelijk daalde het met 40% ten opzichte van de week ervoor, en in de uren daarna daalde het nog verder.
- Netwerkniveau
Op netwerkniveau was het verlies van internetverkeer van lokale providers, waaronder NOS, Vodafone, MEO en NOWO, snel en aanzienlijk. De onderstaande grafieken van Cloudflare Radar tonen dat het verkeer van deze netwerken in de uren na het begin van de stroomstoring effectief verdampte. De hieronder getoonde autonome systemen (ASN’s) voor deze providers kunnen een mix van vast en mobiel breedbandverkeer verwerken. MEO verdeelt echter ten minste een deel van hun mobiele verkeer over een apart ASN, en de onderstaande grafiek voor MEO-MOVEL (AS42863) laat zien dat het verzoekverkeer van dat netwerk ruim verdubbelde na de stroomuitval, omdat abonnees hun mobiele apparaten gebruikten voor informatie over wat er aan de hand was. Ondanks de aanvankelijke piek daalde dit mobiele verkeer echter ook in de daaropvolgende uren, tot ongeveer de helft van het volume van de week ervoor.
- Regionaal niveau
Naast het bekijken van inernetverkeer op nationaal en netwerkniveau, kunnen we ook kijken naar het verkeer op regionaal niveau. Zoals hierboven vermeld, had de stroomstoring geen gevolgen voor elke regio van het land. De onderstaande grafieken tonen de veranderingen in internetverkeer vanuit de delen van Portugal waar een impact werd waargenomen.
In Lissabon en Porto werd een scherpe, maar beperkte daling van het verkeer waargenomen toen de stroomuitval begon, waarna het verkeer zich bijna net zo snel herstelde. In de daaropvolgende uren nam het internetverkeer echter geleidelijk af, in tegenstelling tot de andere hieronder besproken regio’s.
De grootste directe verkeersdalingen werden waargenomen in Aveiro, Beja, Bragança, Castelo Branco, Évora, Faro, Guarda, Portalegre, Santarém, Viana do Castelo, Vila Real en Viseu. In deze gebieden daalde het verkeer en stabiliseerde zich vervolgens snel op zeer lage volumes. In Braga en Setúbal daalde het verkeer na de aanvankelijke daling geleidelijker.
- Netwerkkwaliteit
De stroomstoring had ook gevolgen voor de kwaliteit van de connectiviteit op nationaal niveau in Portugal. Vóór de stroomuitval lagen de mediane downloadsnelheden in het hele land rond de 40 Mbps, maar binnen enkele uren na de stroomuitval daalden ze tot 15 Mbps. Zoals verwacht ondervond de latentie op nationaal niveau een tegengesteld effect. Vóór de stroomuitval lag de mediane latentie rond de 20 ms. Deze liep echter geleidelijk op tot wel 50 ms. De lagere downloadsnelheden en hogere latentie zijn waarschijnlijk te wijten aan de congestie van de netwerkverbindingen die nog beschikbaar waren.
- Routering
De netwerkinfrastructuur in Portugal werd ook getroffen door de stroomstoring, met als gevolg een afname van de aangekondigde IP-adresruimte. (Dit betekent dat delen van de netwerken van Portugese providers niet langer zichtbaar zijn voor de rest van het internet.) Het aantal aangekondigde IPv4/24-adressen (blokken van 256 IPv4-adressen) daalde met ongeveer 300 (ongeveer 1,2%), en het aantal aangekondigde IPv6/48-adressen (blokken van meer dan 1,2 octiljoen IPv6-adressen) daalde van 17.928.551 naar 16.355.607 (ongeveer 9%). De adresruimte begon verder te dalen na 16:00 UTC, mogelijk doordat de noodstroomvoorziening uitgeput raakte en de bijbehorende netwerkinfrastructuur offline ging.
Gevolgen in Spanje
- Landniveau
Ook in Spanje daalde het internetverkeer als gevolg van de stroomuitval. Het verkeer daalde meteen met 60% ten opzichte van de week ervoor en daalde binnen vijf uur tot ongeveer 80% onder het niveau van de week ervoor.
Het verzoekverkeer van gebruikers in Spanje naar de 1.1.1.1 DNS-resolver van Cloudflare daalde ook toen de stroom uitviel. Aanvankelijk daalde het met 54% ten opzichte van de week ervoor, maar het stabiliseerde snel.
- Netwerkniveau
Op netwerkniveau daalde het verkeer van de vijf grootste ASN’s in Spanje snel na de stroomuitval, waarbij de meeste geleidelijk afnamen in de daaropvolgende uren. Het verkeer van Digi Spain Telecom (AS57269) daarentegen daalde snel, maar stabiliseerde vervolgens op een lager niveau. Vergeleken met de week ervoor daalde het verkeer van deze providers met 75% tot 93% in de uren na het begin van de stroomuitval.
- Regionaal niveau
In de meeste getroffen regio’s in Spanje daalde het verkeer snel en stabiliseerde het, of daalde het verder. Er is echter ook enig herstel van het verkeer zichtbaar, bijvoorbeeld in Navarra, La Rioja, Cantabrië en Baskenland. Dit herstel van het verkeer hangt waarschijnlijk samen met een eerste stroomherstel in die regio’s, zoals blijkt uit een update van Red Eléctrica (beheerder van het Spaanse elektriciteitsnet): ” Elektriciteit is nu beschikbaar in delen van Catalonië, Aragón, Baskenland, Galicië, Asturië, Navarra, Castilië en León, Extremadura, Andalusië en La Rioja. ”
- Netwerkkwaliteit
De stroomstoring had ook gevolgen voor de kwaliteit van de connectiviteit op nationaal niveau in Spanje. Vóór de stroomuitval lagen de mediane downloadsnelheden in het hele land rond de 35 Mbps, maar binnen enkele uren na het begin van de stroomstoring daalden ze tot 19 Mbps. Interessant is dat de mediane bandbreedte niet zo’n duidelijke, geleidelijke daling doormaakte als in Portugal, maar in plaats daarvan twee keer daalde en herstelde voordat het geleidelijk afnam.
Zoals verwacht nam de latentie op nationaal niveau aanzienlijk toe. Vóór de stroomuitval lag de mediane latentie rond de 22 ms, maar liep op tot maar liefst 40 ms. Net als in Portugal zijn de lagere downloadsnelheden en hogere latentie waarschijnlijk te wijten aan de overbelasting van de netwerkverbindingen die nog beschikbaar waren.
- Routering
Net als in Portugal werd ook in Spanje de netwerkinfrastructuur getroffen door de stroomstoring. De impact hiervan was te zien in een afname van het aantal aangekondigde IP-adressen. Om 14:30 UTC was het aantal aangekondigde IPv4/24-adresblokken met ongeveer 2,4% gedaald en daalde het in de uren daarna verder. Het aantal aangekondigde IPv6/48-adresblokken daalde in dezelfde periode met meer dan 8% en daalde ook in de uren daarna verder./
Gevolgen in andere Europese landen
Delen van Andorra en Frankrijk zouden ook getroffen zijn door de stroomstoring, met zelfs storingen in België. Landelijk gezien waren er in geen van de landen verkeershinder.
Analyse van het verkeer op regionaal niveau in Frankrijk laat een lichte daling zien, gelijktijdig met de stroomuitval in verschillende regio’s, maar de dalingen waren minimaal in vergelijking met Spanje en Portugal, en het verkeersvolume herstelde zich binnen 90 minuten tot het verwachte niveau. Op regionaal niveau in Andorra was er geen impact merkbaar.
Het lijkt erop dat Marokko op de een of andere manier getroffen is door de stroomstoring, of in ieder geval Orange Maroc. In een bericht op X verklaarde de provider (vertaald): ” Het internetverkeer is verstoord na een enorme stroomstoring in Spanje en Portugal, wat gevolgen heeft voor internationale verbindingen.” Cloudflare Radar laat zien dat het netwerkverkeer rond 12:00 UTC, 90 minuten na het begin van de stroomstoring, sterk afnam, met een volledige storing rond 15:00 UTC.
Conclusie
De stroomvoorziening in Spanje was al deel hersteld voordat deze blog werd geschreven, maar volledig herstel zal waarschijnlijk uren tot dagen duren. Zodra de stroomvoorziening is hersteld, zullen ook het internetverkeer en andere statistieken herstellen. De huidige status van de internetconnectiviteit in Spanje en Portugal is te volgen op Cloudflare Radar.
Het Cloudflare Radar-team houdt continu toezicht op internetstoringen en deelt de observaties via het Cloudflare Radar Outage Center , sociale media en berichten op blog.cloudflare.com . Volg ons op sociale media via @CloudflareRadar (X), noc.social/@cloudflareradar (Mastodon) en radar.cloudflare.com.
0 reacties