24 september 2024
0 Reactie(s)

24 september 2024

Onderzoek toont versnelling van softwareontwikkeling door AI en automatisering

Volgens de website DevOps​.com versnelt de toepas­sing van kunst­ma­tige intel­li­gentie (AI) en automa­ti­se­ring het tempo van softwa­re­ont­wik­ke­ling aanzienlijk.

Een recent onder­zoek onder 555 software execu­tives, uitge­voerd door de CIO Dive-afdeling van studioID in opdracht van Outsys­tems, een leveran­cier van een low-code platform, en KPMG, toont aan dat 75% van de respon­denten een reductie van tot 50% in de ontwik­ke­lings­duur heeft gezien door het imple­men­teren van verschil­lende AI- en automatiseringstechnologieën.

Meer dan de helft (56%) van de respon­denten gaf aan dat ze een hogere kwali­teit van appli­ca­ties hebben ervaren of verwachten, met minder bugs en verbe­terde presta­ties. Een derde van de respon­denten (33%) had een backlog van tussen 150 en 800 gebruiks­ge­vallen voor genera­tieve AI specifiek.

Deze use cases voor Genera­tive AI omvatten DevOps-optima­li­satie (59%), codege­ne­ratie (58%), documen­tatie (56%) en het ontwerp van gebrui­kers­in­ter­faces (50%).

Rodrigo Coutinho, AI Product Manager bij OutSys­tems, zegt in het artikel dat de meeste organi­sa­ties genera­tieve AI momen­teel gebruiken voor het schrijven van code en voor testen, en dat het nog even kan duren voordat het over de gehele software devel­op­ment lifecycle (SDLC) wordt toege­past. Zo’n 38% van de execu­tives geeft aan dat de moeilijk­heden bij het integreren van genera­tieve AI in bestaande workflows hun belang­rijkste belem­me­ring voor adoptie zijn. Daarnaast geeft 39% aan dat er nog steeds een gebrek aan AI-exper­tise binnen hun softwa­re­ont­wik­ke­lings­teams is.

Andere uitda­gingen zoals privacy- en bevei­li­gings­zorgen (56%), en regel­ge­ving en compli­ance (42%) blijven bestaan.

Ondanks deze uitda­gingen zijn bijna alle respon­denten (93%) van plan om hun inves­te­ringen in AI-geaug­men­teerde tools in de komende twee jaar te verhogen, waarbij 71% van plan is om AI te integreren in appli­ca­tie­ont­wik­ke­ling en SDLC-beheerworkflows.

De meeste voordelen van AI zijn tot nu toe gezien door profes­si­o­nele ontwik­ke­laars, maar in de toekomst zou AI het aantal zogeheten ‘citizen devel­o­pers’ aanzien­lijk kunnen uitbreiden, zegt Coutinho in het artikel. Bijna de helft van de respon­denten (47%) verwacht dat er een nieuw type appli­ca­tie­ont­wik­ke­laar zal ontstaan met gespe­ci­a­li­seerde AI-vaardig­heden, zoals prompt enginee­ring, terwijl 43% verwacht dat de verant­woor­de­lijk­heid van devel­o­pers zal toenemen.

In het algemeen moeten organi­sa­ties genera­tieve AI met zorg omarmen, blijkt uit het onder­zoek. De aanbe­ve­lingen die naar voren komen zijn proba­bi­lis­tisch, dus DevOps-teams moeten begrijpen dat sommige van de gegeven antwoorden erg creatief zijn, merkte Coutinho op. In de loop der tijd zullen de sugges­ties die worden gedaan echter nauwkeu­riger worden naarmate meer domein­spe­ci­fieke LLMs worden getraind, voegt hij eraan toe.

Het enige zekere lijkt in ieder geval te zijn dat het tempo waarmee software wordt gebouwd en geïmple­men­teerd alleen maar zal toenemen in het tijdperk van genera­tieve AI. De kwali­teit van de code die wordt gebruikt om die software te creëren, zal op korte termijn mogelijk niet aanzien­lijk verbe­teren ten opzichte van wat mensen vandaag schrijven. In de loop der tijd zou de kwali­teit van appli­ca­ties moeten verbe­teren omdat bijvoor­beeld minder kwets­baar­heden worden gecreëerd.

In plaats van gewoon in AI te duiken, doen organi­sa­ties er goed aan met zorg plannen te maken voor het opera­ti­o­neel maken ervan, zegt Coutinho in het artikel. De winnende combi­natie zal altijd een mix van mensen en machines zijn die ervoor zorgen dat appli­ca­ties van hoge kwali­teit worden geïmple­men­teerd, meent hij.

0 Reactie(s)

0 reacties

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Nieuwsbrief

Pin It on Pinterest

Share This