3 oktober 2024
0 Reactie(s)

3 oktober 2024

Nog geen datacenter bij nieuwe energiehub op Lage Weide

Vijf bedrijven op het industrie­ter­rein Lage Weide in Utrecht hebben een belang­rijke stap gezet richting verduur­za­ming en efficiënt energie­be­heer door de oprich­ting van een lokale energiehub. Deze onder­ne­mers, waaronder C. van Heezik, Stiho, Platra, IJsselfoort Decora­tieve Halffa­bri­caten en Picnic Techno­lo­gies, hebben zich verenigd om samen een lokaal energie­sys­teem op te zetten. Dit project, de eerste energiehub (e‑hub) in de provincie Utrecht, komt op een cruciaal moment gezien de huidige druk op het stroomnet in de regio. Vooralsnog is er geen datacenter bij dit project betrokken, hoewel de batte­rijen en UPS-systemen van een derge­lijke facili­teit een interes­sante rol zouden kunnen spelen bij een e‑hub.

Het doel van deze samen­wer­king is om het elektri­ci­teitsnet effici­ënter te benutten, ondanks de problemen met netcon­gestie die de regio treffen. Door slim energie­be­heer, zoals het delen en opslaan van energie, willen de bedrijven meer ruimte creëren voor toekom­stige groei en verduur­za­ming. De samen­wer­king helpt niet alleen bij het vermin­deren van de belas­ting op het elektri­ci­teitsnet, maar ook bij het reali­seren van econo­misch en sociaal rendement.

Innovatieve energieoplossingen

Binnen de e‑hub werken zowel energie­pro­du­centen als ‑verbrui­kers samen. Dit maakt het mogelijk om energie op te wekken, te verhan­delen en op te slaan, wat resul­teert in een effici­ën­tere benut­ting van het lokale energienet. Groendus, de energie­partner van de vijf bedrijven, speelt hierin een sleutelrol door de energie­stromen inzich­te­lijk te maken en het energie­stu­rings­sys­teem te leveren en te beheren. 

Een belang­rijk voordeel van deze samen­wer­king is dat bedrijven gezamen­lijk energie kunnen inkopen en flexibel kunnen omgaan met hun energie­ver­bruik. Bijvoor­beeld, de koel-vries­in­stal­latie van C. van Heezik functi­o­neert als een buffer voor energie­op­slag, terwijl de zonne­pa­nelen en Zero Emissie truck laadpalen van Stiho mogelijk­heden bieden om energie op of af te schalen, afhan­ke­lijk van de vraag.

Rol voor datacenters

Hoewel op dit moment nog geen datacen­ters zijn aange­sloten bij deze energiehub, kunnen zij in de toekomst een belang­rijke bijdrage leveren aan lokale energie­hubs zoals deze. Datacen­ters verbruiken aanzien­lijke hoeveel­heden energie, maar bieden tegelij­ker­tijd kansen voor effici­ënter energie­be­heer door hun vermogen om overtol­lige warmte af te voeren en hun infra­struc­tuur voor energieopslag.

Het groeps­con­tract dat de e‑hub EMCU heeft afgesloten met netbe­heerder Stedin biedt veel voordelen voor de betrokken bedrijven. Warmold ten Zijthoff, regio­di­rec­teur Utrecht bij Stedin, benadrukt dat deze samen­wer­king een funda­men­tele stap is naar een toekomst­be­stendig energie­sys­teem. Door samen te werken, kunnen bedrijven flexi­beler inspelen op veran­de­rende energie­vraag en ‑aanbod, wat op zijn beurt ruimte creëert voor groei en verduur­za­ming binnen de regio.

De energiehub in Utrecht is niet alleen een oplos­sing voor de huidige netcon­gestie, maar ook een voorbeeld van hoe lokale samen­wer­king kan bijdragen aan een duurzamer en effici­ënter energie­sys­teem. Dit model zou in de toekomst navol­ging kunnen vinden, waarbij ook andere sectoren, zoals datacen­ters, een belang­rijke rol kunnen spelen.

Redactie@DCpedia

Redactie@DCpedia

0 Reactie(s)

13 weergaven

0 Reactie(s)

0 reacties

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Nieuwsbrief

Pin It on Pinterest

Share This