1 augustus 2024
0 Reactie(s)

1 augustus 2024

Nextcloud lanceert Europees en AI-gestuurd samenwerkingsplatform voor de publieke sector

Cloudera maakt de resul­taten bekend van een onder­zoek onder 600 IT-managers naar de uitda­gingen en barri­ères voor zakelijke AI-toepas­singen. Als onder­deel van het rapport The State of Enter­prise AI and Modern Data Archi­tec­ture onder­zocht het bedrijf zowel de plannen voor AI-toepas­singen, als de status van hun data-infra­struc­tuur en de voordelen van hybride databe­heer. Uit het rapport blijkt dat, hoewel de meeste bedrijven AI al in een bepaalde mate toepassen (88%), velen nog de benodigde data-infra­struc­tuur en werkne­mers­vaar­dig­heden missen om er echt van te profiteren.

De laatste jaren is AI een wereld­wijde trend geworden, vanwege het vermogen om bedrijfs­pro­cessen te optima­li­seren, geïnfor­meerde besluit­vor­ming mogelijk te maken, innovatie te versnellen en ervaringen voor zowel werkne­mers als klanten te verbe­teren. Niet elke organi­satie heeft echter al de voordelen van AI kunnen benutten. Uit het onder­zoek blijkt dat de grootste barri­ères voor het wegnemen van zorgen bij het manage­ment over AI momen­teel zijn: de bevei­li­gings- en compliancerisico’s gerela­teerd aan AI (74%), niet over de juiste oplei­ding of talent te beschikken om AI ‑tools (38%) te beheren en de hoge kosten van AI ‑tools (26 %). Deze resul­taten tonen aan dat ondanks de snelle AI ‑accep­tatie veel pijlers voor een doordachte AI ‑strategie worden verwaar­loosd of over het hoofd gezien.

Een belang­rijke conclusie in het rapport is dat alle AI-toepas­singen afhan­ke­lijk zijn van betrouw­bare data. Hoewel 94% van de onder­vraagden van mening is dat ze hun data vertrouwen, zei 55% ook dat ze liever een eendui­dige databron willen dan proberen toegang te krijgen tot alle bedrijfs­in­for­matie. Deze mening is gebaseerd op een aantal uitda­gingen, zoals tegen­strij­dige datasets (49%), het onver­mogen om data te organi­seren tussen platforms (36%) en te veel data (35%). Deze uitda­gingen tonen aan dat veel organi­sa­ties wellicht een moderne data-archi­tec­tuur missen voor de toegang tot alle beschik­bare data, waar deze ook staat, op een veilige, toegan­ke­lijke en betrouw­bare wijze.

AI wordt momen­teel al benut voor het automa­ti­seren en stroom­lijnen van IT-processen, het bouwen van chatbots voor de eerste­lijns behoeften van klanten en analyses om betere besluit­vor­ming te bevor­deren. De meest voorko­mende toepas­singen die het onder­zoek naar voren kwamen zijn het verbe­teren van de klant­er­va­ringen (60%), verhogen van de opera­ti­o­nele effici­ëntie (57%) en versnellen van analyses (51%).

  • Verbe­teren van klant­er­va­ringen: organi­sa­ties passen AI toe om de bevei­li­ging en fraude­de­tectie te verbe­teren (59%), onder­delen van de klanten­ser­vice te automa­ti­seren (58%), voorspel­lende klanten­ser­vice te benutten (57%) en chatbots te onder­steunen (55%), allemaal met als doel om klanten een veiliger, eenvou­diger en intuï­tie­vere ervaring te bieden.
  • Verhogen van de opera­ti­o­nele effici­ëntie: AI wordt in meerdere bedrijfs­pro­cessen geïnte­greerd. Uit het onder­zoek blijkt dat IT-afdelingen niet de enigen zijn die AI gebruiken: 52% van de respon­denten gaf aan het te gebruiken voor klanten­ser­vice, zoals beter geïnfor­meerde chatbots, en 45% gaf aan dat het wordt gebruikt voor marke­ting, zoals het analy­seren van callcen­ter­data om klanten meer gerichte prikkels te kunnen bieden.
  • Analyses versnellen: snellere, eenvou­di­gere en betrouw­baar­dere toegang tot analyses betekent beter geïnfor­meerde besluit­vor­ming, waardoor bedrijven die AI hiervoor inzetten een duide­lijk concur­ren­tie­voor­deel krijgen. Bijna 80% van de respon­denten zei dat het ‘helemaal’ of ‘zeer’ waar is dat hun bedrijf alle beschik­bare data gebruikt om slimmere zakelijke beslis­singen te nemen. Deze data leveren bedrijfs­kri­ti­sche infor­matie op, dus toegang tot alle beschik­bare data van een organi­satie is van cruciaal belang.

“Voor de meerder­heid van de onder­vraagde bedrijven is de kwali­teit van hun data niet geweldig, ze zijn verspreid over verschil­lende infra­struc­turen en niet op een effici­ënte manier gedocu­men­teerd”, aldus Cloudera. Chief Strategy Officer, Abhas Ricky. “Wij zien de gevolgen daarvan in de uitda­gingen die in het onder­zoek naar voren komen. Het beheren van data waar deze zich ook bevindt, is het aller­be­lang­rijkste als het gaat om de adoptie van AI. Om AI-modellen op een kosten­ef­fi­ci­ënte wijze te kunnen draaien waar de data al aanwezig is. In plaats van data naar de modellen te brengen, beginnen organi­sa­ties zich de voordelen te reali­seren van het overbrengen van AI-modellen naar hun data.”

Cloudera is het enige hybride open data lakehouse dat analyses en AI naar bedrijfs­data brengt. Met ruim 25 exabytes aan data onder beheer, verge­lijk­baar met de hypers­ca­lers in de branche, bevindt Cloudera zich in een unieke positie om organi­sa­ties te helpen hun data efficiënt en veilig te organi­seren en te beheren. Met als voordelen dat ze de kracht van die data kunnen benutten, kunnen vertrouwen op de nauwkeu­rig­heid ervan en erop kunnen vertrouwen voor analyses en zakelijke besluitvorming.

Het volle­dige rapport is hier te downloaden.

Photo by Benjamin Child on Unsplash

Redactie@DCpedia

Redactie@DCpedia

0 Reactie(s)

8 weergaven

0 Reactie(s)

0 reacties

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Nieuwsbrief

Pin It on Pinterest

Share This