22 juli 2024
0 Reactie(s)

22 juli 2024

Euralarm: ‘Plotsklaps uitschakelen 2G- en 3G-netwerken risico voor digitale infrastructuur’

In een reactie op de publi­catie van de white­paper van de Europese Commissie “How to master Europe’s digital infra­struc­ture” waarschuwt Euralarm, een branche­or­ga­ni­satie van de Europese elektro­ni­sche brand- en bevei­li­gings­in­du­strie, voor de risico’s van het ongeco­ör­di­neerd en voortijdig uitscha­kelen van 2G- en 3G-netwerken.

Veel alarm­sys­temen en andere bevei­li­gings­ap­pa­ra­tuur maken nog steeds gebruik van 2G- en 3G-netwerken. Ook datacen­ters en andere vitale infra­struc­turen gebruiken soms nog deze netwerken, waar de exploi­tant niet altijd van op de hoogte hoeft te zijn. De white­paper van de Europese Commissie benadrukt het belang van spectrum­be­heer om te voldoen aan de eisen van de Europese digitale infra­struc­tuur. Dit omvat een gecoör­di­neerde uitscha­ke­ling van 2G- en 3G-netwerken, terwijl essen­tiële legacy-diensten, zoals noodhulp en kritieke commu­ni­catie, onder­steund blijven.

De gelei­de­lijke afschaf­fing van 2G- en 3G-netwerken is een gevolg van hun verou­de­ring en beperkte bandbreedte. Veel apparaten en systemen zijn echter nog steeds afhan­ke­lijk van deze netwerken. Om onbedoelde gevolgen te voorkomen, is het cruciaal dat de stopzet­ting gelei­de­lijk en gecoör­di­neerd verloopt. Hierbij zou ten minste één provider in elke lidstaat 2G of 3G in stand moeten houden tot ten minste 2029 – 2030. Veel EU-lidstaten hebben nog geen defini­tieve einddatum voor het 2G-netwerk vastge­steld, waardoor een natuur­lijke overgang mogelijk is zonder risico’s voor leven en veiligheid.

Euralarm benadrukt de noodzaak voor de EU om lidstaten sterk aan te moedigen tot een uitge­stelde en gehar­mo­ni­seerde stopzet­ting van 2G- en 3G-netwerken. Daarnaast pleit Euralarm voor een techno­lo­gisch switch-off kader voor mobiele netwerken in het algemeen. Dezelfde problemen bij de uitscha­ke­ling van 2G en 3G kunnen zich immers herhalen bij 4G, 5G en toekom­stige netwerken. Dit Europese kader moet de uitda­gingen van de overgang naar nieuwe mobiele techno­lo­gieën aanpakken, vooral voor het Internet of Things (IoT) en veilig­heids- en bevei­li­gings­doel­einden. Het moet lidstaten de instru­menten bieden om een soepele techno­lo­gi­sche overgang te waarborgen en de mogelijk­heid om deze op te schorten indien niet aan de voorwaarden wordt voldaan.

Photo by Megan Thomas on Unsplash

Redactie@DCpedia

Redactie@DCpedia

0 Reactie(s)

7 weergaven

0 Reactie(s)

0 reacties

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Nieuwsbrief

Pin It on Pinterest

Share This