3 september 2024
0 Reactie(s)

3 september 2024

Dell Technologies deelt prioriteiten en uitdagingen Belgische bedrijven op het gebied van duurzaamheid 

Op Duurzame Dinsdag, de eerste dinsdag van september, focussen we op het belang van duurzaam­heid en het stimu­leren van duurzame, innova­tieve en onder­schei­dende ideeën. En ook het bedrijfs­leven zit niet stil. Uit recent onder­zoek van Dell Techno­lo­gies onder 100 Belgi­sche IT- en zakelijke decision makers blijkt dat ook zij focussen op een aantal priori­teiten om hun business te verduur­zamen. Hun grootste priori­teit is het inkopen en gebruiken van meer duurzame goederen (46%), zoals producten die gerecy­cleerd materiaal bevatten of duurzaam verpakt zijn.

Prioriteiten op het vlak van duurzaamheid 

Na het gebruik van duurzame producten (47%) staat de transitie naar hernieuw­bare energie (44%) op de tweede plaats. Belgi­sche bedrijven leveren volop inspan­ningen om de negatieve impact op het milieu te vermin­deren. De derde priori­teit is het inves­teren in de juiste skills en talenten om de duurzaam­heids­doel­stel­lingen te behalen (42%). Als vierde priori­teit willen ze hun energie-effici­ëntie verbe­teren (40%) en tot slot hun afval vermin­deren en bijdragen aan de circu­laire economie (37%). Deze resul­taten laten zien dat Belgi­sche organi­sa­ties veel belang hechten aan duurzaam­heid in zowel hun bedrijfs­ac­ti­vi­teiten als ‑strate­gieën.  

Er zijn ook uitdagingen 

Het onder­zoek toont echter aan dat er ook uitda­gingen zijn. Zo geeft 54% van de Belgi­sche organi­sa­ties toe dat ze moeite hebben om te voldoen aan de duurzaam­heids­wet­ge­vingen en de bredere ESG-standaarden (Environ­mental, Social and Gover­nance). Hoewel veel organi­sa­ties zeggen dat ze een duide­lijke duurzaam­heids­stra­tegie hebben en priori­teit geven aan het gebruik van duurzame producten, laat het onder­zoek zien dat er nog veel werk aan de winkel is. Slechts 31% van de Belgi­sche organi­sa­ties gebruikt data om inzicht te krijgen in hun milieu-impact en deze te verkleinen. Er is dus nog veel ruimte voor verbe­te­ring wat betreft het integreren van techno­logie in duurzame besluitvorming. 

Acties om betere resultaten te behalen 

Belgi­sche business leaders doen wel hun best om betere resul­taten te behalen op het gebied van milieu­be­scher­ming. De resul­taten laten een positieve trend zien in het verbe­teren van de energie-effici­ëntie in de technologiesector: 

  • Experi­men­teren met as-a-service-oplos­singen: 70% van de onder­vraagden geeft aan dat ze kijken naar as-a-service-oplos­singen om hun IT-omgeving effici­ënter te beheren. Ze willen actief betrokken zijn bij het terug­dringen van de energie­kosten en de ecolo­gi­sche voetaf­druk, terwijl ze ook proberen om de presta­ties van IT-activi­teiten te optimaliseren. 
  • Alter­na­tieve koelo­p­los­singen gebruiken: 70% van de IT-beslis­sers zegt dat ze alter­na­tieve koelo­p­los­singen imple­men­teren, zoals lucht- of vloei­stof­koe­ling, om het energie­ver­bruik in hun datacen­ters te verlagen. Organi­sa­ties zijn zich bewust van het belang van energie-effici­ëntie in hun IT-infra­struc­tuur en proberen duurza­mere oplos­singen te implementeren. 
  • AI-inferentie verplaatsen naar de edge: 61% voert AI-inferentie uit aan de edge om de energie-effici­ëntie te verbe­teren, bijvoor­beeld in slimme gebouwen. Deze gedecen­tra­li­seerde benade­ring van AI kan de belas­ting van datacen­ters vermin­deren en het energie­ver­bruik in realtime optimaliseren. 

AI en duurzaamheid 

Natuur­lijk mag men de impact van genera­tieve artifi­ciële intel­li­gentie (AI) op duurzaam­heid niet vergeten. 64% van de respon­denten denkt dat het gebruik van AI hun inspan­ningen op het gebied van duurzaam­heid in gevaar zal brengen. Organi­sa­ties maken zich zorgen over de mogelijke negatieve impact van AI op energie­ver­bruik en uitstoot van broei­kas­gassen. Verder denkt 34% van de Belgi­sche respon­denten dat zorgen over het milieu, zoals het hogere energie­ver­bruik dat nodig is om AI-modellen te trainen (en de bijko­mende uitstoot van broei­kas­gassen) de adoptie van GenAI in de weg staan. Om ervoor te zorgen dat AI op een verant­woorde en duurzame manier wordt gebruikt, is het dus noodza­ke­lijk om deze problemen actief aan te pakken. 

Redactie@DCpedia

Redactie@DCpedia

0 Reactie(s)

9 weergaven

0 Reactie(s)

0 reacties

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Nieuwsbrief

Pin It on Pinterest

Share This