4 februari 2025
0 Reactie(s)

4 februari 2025

Argumentenkaart niet-Europese clouddiensten overhandigd aan Tweede Kamer

AMS-IX, één van de grootste inter­net­knoop­punten ter wereld, en ECP | Platform voor de Infor­ma­tie­Sa­men­le­ving, overhan­digden vandaag een neutrale overzichts­kaart met alle voor- en tegen­ar­gu­menten voor niet Europese cloud­dien­sten aan de commissie Digitale Zaken van de Tweede Kamer. Tweede Kamer­leden (maar ook overige politici, beleid- en opinie­ma­kers) kunnen zich met behulp van deze kaart gedegen inlezen en een stand­punt vormen over deze ingewik­kelde kwestie. 

De Argumen­ten­kaart geeft overzicht van alle voor- en tegen­ar­gu­menten rond het gebruik van niet-Europese cloud­dien­sten. Met deze Argumen­ten­kaart willen AMS-IX en ECP bijdragen aan de kwali­teit van het debat over het gebruik van niet-Europese cloud­dien­sten en organi­sa­ties en overheden helpen om welover­wogen keuzes te maken. 

De grootste niet-Europese cloud­dien­sten bieden ongekende mogelijk­heden voor data-opslag en reken­kracht. Hierdoor draaien essen­tiële Neder­landse bedrijfs- en overheids­dien­sten in toene­mende mate op niet-Europese cloud­dien­sten. Maar wat betekent het groot­scha­lige gebruik van deze diensten voor onze digitale autonomie? Van een enkel ict-vraag­stuk is het gebruik van cloud­dien­sten uitge­groeid tot een belang­rijk maatschap­pe­lijk vraagstuk. 

Het niet hebben van een eigen, stevige Neder­landse of Europese cloud­in­du­strie kan op termijn onze natio­nale veilig­heid, kennis­po­sitie en econo­misch verdien­ver­mogen schaden. Dat stellen Tweede Kamer­leden Barbara Kathmann en Jesse Six Dijkstra in hun initi­a­tief­nota ‘In de Wolken’ (juni 2024). Tegelij­ker­tijd bieden niet-Europese cloud­dien­sten gebrui­kers ook veel voordelen. Ze zijn makke­lijk in gebruik, snel op te schalen en bieden digitale veilig­heid en stabi­li­teit. De Algemene Reken­kamer stelt in haar rapport ‘Het Rijk in de cloud’ dat de rijks­over­heid weinig zicht heeft op het gebruik van cloud­dien­sten en onvol­doende nadenkt over de risico’s (jan 2025). De Reken­kamer roept de overheid dan ook op betere en meer strate­gi­sche risico­af­we­gingen te maken. De Argumen­ten­kaart kan daar aan bijdragen. 

Moet en zo ja hoe kan Neder­land maatre­gelen nemen om de digitale afhan­ke­lijk­heid te verkleinen? “Voor het maatschap­pe­lijk debat is het essen­tieel om alle betrokken partijen ‑overheden, bedrijven en aanbie­ders- samen te brengen. Alleen door samen­wer­king kunnen we een sterke en onafhan­ke­lijke digitale infra­struc­tuur voor Neder­land en Europa reali­seren”, aldus Marjo­lijn Bonthuis, program­ma­di­rec­teur Digitale Veilig­heid & Vertrouwen ECP. Peter van Burgel, CEO van AMS-IX stelt “om de complete en feite­lijke argumenten in kaart te brengen, hebben we met alle stake­hol­ders zowel naar de dienst­ver­le­nende, econo­mi­sche en juridi­sche aspecten gekeken alsook naar de veiligheids‑, princi­piële en geopo­li­tieke aspecten. Het is van belang om zoveel mogelijk argumenten te wegen bij dit soort complexe dossiers”. 

13 februari aanstaande vindt een Ronde­ta­fel­ge­sprek Digitale soeve­rei­ni­teit plaats met de commissie Digitale Zaken. In januari stelde Zsolt Szabo, Staats­se­cre­taris Digita­li­se­ring en Konink­rijks­re­la­ties, dat het tijd is om het gebruik van de cloud door de rijks­over­heid strikter te reguleren. Hij pleitte voor inves­te­ringen in een sterke Europese digitale infra­struc­tuur om de techno­lo­gi­sche autonomie van Neder­land en Europa te versterken. 

Over de Argumentkaart 

De argumen­ten­kaart is gemaakt door De Argumen­ten­fa­briek in opdracht van AMS-IX en ECP. De argumenten zijn verza­meld in drie bijeen­kom­sten met een brede groep experts vanuit het bedrijfs­leven, de overheid en kennis­in­stel­lingen. In de denksessie zijn experts uitge­no­digd om zowel voor- als tegen­ar­gu­menten te geven. Zo is een compleet mogelijk beeld geschetst van alle argumenten rond dit thema. De Argumen­ten­kaart voedt het publieke debat door de argumenten vóór en tegen het gebruik van niet-Europese cloud­dien­sten te bundelen in één neutraal overzicht. De Argumen­ten­kaart bouwt voort op eerdere succes­volle Argumen­ten­kaarten die we maakten, zoals de Argumen­ten­kaart Inper­king versleu­te­ling en de Argumen­ten­kaart Tijde­lijke wet op de inlich­tin­gen­dien­sten

Iedereen kan de kaart downlo­aden, lezen en de argumenten in de kaart zelf wegen om een stand­punt te bepalen. De argumen­ten­kaart is te downlo­aden op de websites van AMS-IX en ECP.  

Organisaties 

Aan de denkses­sies van de Argumen­ten­kaart hebben experts meege­werkt van de volgende organi­sa­ties: Amazon Web ServicesArticle 19Autori­teit Persoons­ge­ge­vens, Bert Hubert (op persoon­lijke titel), BITCIO Platform Neder­landCentre of Excel­lence for Data Sharing & CloudDutch Cloud Commu­nityEspresso GridpointFreedom Interneti3D​.netInsti­tuut Clingen­daelIntermaxKPNLeasewebMicro­softMinis­terie van BZKMinis­terie van EZNebulNLdigitalSIDNSURFTNOVNG.  

Elke organi­satie heeft een eigen perspec­tief op de argumenten op de kaart, wat betekent dat zij het niet eens hoeven zijn met alle argumenten en de argumenten ook anders zullen wegen.’ 

Redactie@DCpedia

Redactie@DCpedia

0 Reactie(s)

15 weergaven

0 Reactie(s)

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Nieuwsbrief

Pin It on Pinterest

Share This