AMS-IX, één van de grootste internetknooppunten ter wereld, en ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, overhandigden vandaag een neutrale overzichtskaart met alle voor- en tegenargumenten voor niet Europese clouddiensten aan de commissie Digitale Zaken van de Tweede Kamer. Tweede Kamerleden (maar ook overige politici, beleid- en opiniemakers) kunnen zich met behulp van deze kaart gedegen inlezen en een standpunt vormen over deze ingewikkelde kwestie.
De Argumentenkaart geeft overzicht van alle voor- en tegenargumenten rond het gebruik van niet-Europese clouddiensten. Met deze Argumentenkaart willen AMS-IX en ECP bijdragen aan de kwaliteit van het debat over het gebruik van niet-Europese clouddiensten en organisaties en overheden helpen om weloverwogen keuzes te maken.
De grootste niet-Europese clouddiensten bieden ongekende mogelijkheden voor data-opslag en rekenkracht. Hierdoor draaien essentiële Nederlandse bedrijfs- en overheidsdiensten in toenemende mate op niet-Europese clouddiensten. Maar wat betekent het grootschalige gebruik van deze diensten voor onze digitale autonomie? Van een enkel ict-vraagstuk is het gebruik van clouddiensten uitgegroeid tot een belangrijk maatschappelijk vraagstuk.
Het niet hebben van een eigen, stevige Nederlandse of Europese cloudindustrie kan op termijn onze nationale veiligheid, kennispositie en economisch verdienvermogen schaden. Dat stellen Tweede Kamerleden Barbara Kathmann en Jesse Six Dijkstra in hun initiatiefnota ‘In de Wolken’ (juni 2024). Tegelijkertijd bieden niet-Europese clouddiensten gebruikers ook veel voordelen. Ze zijn makkelijk in gebruik, snel op te schalen en bieden digitale veiligheid en stabiliteit. De Algemene Rekenkamer stelt in haar rapport ‘Het Rijk in de cloud’ dat de rijksoverheid weinig zicht heeft op het gebruik van clouddiensten en onvoldoende nadenkt over de risico’s (jan 2025). De Rekenkamer roept de overheid dan ook op betere en meer strategische risicoafwegingen te maken. De Argumentenkaart kan daar aan bijdragen.
Moet en zo ja hoe kan Nederland maatregelen nemen om de digitale afhankelijkheid te verkleinen? “Voor het maatschappelijk debat is het essentieel om alle betrokken partijen ‑overheden, bedrijven en aanbieders- samen te brengen. Alleen door samenwerking kunnen we een sterke en onafhankelijke digitale infrastructuur voor Nederland en Europa realiseren”, aldus Marjolijn Bonthuis, programmadirecteur Digitale Veiligheid & Vertrouwen ECP. Peter van Burgel, CEO van AMS-IX stelt “om de complete en feitelijke argumenten in kaart te brengen, hebben we met alle stakeholders zowel naar de dienstverlenende, economische en juridische aspecten gekeken alsook naar de veiligheids‑, principiële en geopolitieke aspecten. Het is van belang om zoveel mogelijk argumenten te wegen bij dit soort complexe dossiers”.
13 februari aanstaande vindt een Rondetafelgesprek Digitale soevereiniteit plaats met de commissie Digitale Zaken. In januari stelde Zsolt Szabo, Staatssecretaris Digitalisering en Koninkrijksrelaties, dat het tijd is om het gebruik van de cloud door de rijksoverheid strikter te reguleren. Hij pleitte voor investeringen in een sterke Europese digitale infrastructuur om de technologische autonomie van Nederland en Europa te versterken.
Over de Argumentkaart
De argumentenkaart is gemaakt door De Argumentenfabriek in opdracht van AMS-IX en ECP. De argumenten zijn verzameld in drie bijeenkomsten met een brede groep experts vanuit het bedrijfsleven, de overheid en kennisinstellingen. In de denksessie zijn experts uitgenodigd om zowel voor- als tegenargumenten te geven. Zo is een compleet mogelijk beeld geschetst van alle argumenten rond dit thema. De Argumentenkaart voedt het publieke debat door de argumenten vóór en tegen het gebruik van niet-Europese clouddiensten te bundelen in één neutraal overzicht. De Argumentenkaart bouwt voort op eerdere succesvolle Argumentenkaarten die we maakten, zoals de Argumentenkaart Inperking versleuteling en de Argumentenkaart Tijdelijke wet op de inlichtingendiensten.
Iedereen kan de kaart downloaden, lezen en de argumenten in de kaart zelf wegen om een standpunt te bepalen. De argumentenkaart is te downloaden op de websites van AMS-IX en ECP.
Organisaties
Aan de denksessies van de Argumentenkaart hebben experts meegewerkt van de volgende organisaties: Amazon Web Services, Article 19, Autoriteit Persoonsgegevens, Bert Hubert (op persoonlijke titel), BIT, CIO Platform Nederland, Centre of Excellence for Data Sharing & Cloud, Dutch Cloud Community, Espresso Gridpoint, Freedom Internet, i3D.net, Instituut Clingendael, Intermax, KPN, Leaseweb, Microsoft, Ministerie van BZK, Ministerie van EZ, Nebul, NLdigital, SIDN, SURF, TNO, VNG.
Elke organisatie heeft een eigen perspectief op de argumenten op de kaart, wat betekent dat zij het niet eens hoeven zijn met alle argumenten en de argumenten ook anders zullen wegen.’
0 reacties