16 oktober 2024
0 Reactie(s)

16 oktober 2024

HPE introduceert ventilatorloze vloeistofkoeling voor AI-systemen

Hewlett Packard Enter­prise (HPE) heeft tijdens hun HPE AI Day een 100% venti­la­tor­loos direct vloei­stof­koe­lings­sys­teem voor groot­scha­lige AI-systemen getoond. Deze aanpak is ontworpen om het energie- en kosten­ef­fi­ci­ëntie van datacen­ters aanzien­lijk te verbe­teren, vooral nu de vraag naar krach­ti­gere hardware voor AI-toepas­singen exponen­tieel toeneemt. Met deze stap wil HPE inspelen op de snelgroei­ende vraag naar energie­zui­nige en schaal­bare oplos­singen voor AI-infrastructuren.

De enorme reken­kracht die AI vereist, heeft de grenzen van tradi­ti­o­nele koelings­me­thoden verlegd. Hoewel moderne AI-accele­ra­tors zoals GPU’s energie­zui­niger zijn geworden, is de schaal waarop AI wordt ingezet de belang­rijkste factor achter de toene­mende energie­vraag in datacen­ters. HPE’s venti­la­tor­loze direct vloei­stof­koe­ling biedt hier een oplos­sing door het energie­ver­bruik en de opera­ti­o­nele kosten drastisch te verlagen.

Volgens Antonio Neri, CEO van HPE, kan de nieuwe koelar­chi­tec­tuur het energie­ver­bruik voor koeling met maar liefst 90% vermin­deren ten opzichte van conven­ti­o­nele lucht­ge­koelde systemen. “Organi­sa­ties die de kracht van genera­tieve AI omarmen, moeten tegelij­ker­tijd hun duurzaam­heids­doelen nastreven, de stijgende energie­be­hoeften beheersen en de opera­ti­o­nele kosten verlagen”, aldus Neri op de website van HPE.

Het nieuwe systeem van HPE rust op vier pijlers die bijdragen aan de hoge presta­ties en efficiëntie:

  • Vloei­stof­koe­lings­ar­chi­tec­tuur: De achtle­dige koelar­chi­tec­tuur maakt gebruik van vloei­stof om kritieke compo­nenten zoals de koelmid­del­ver­deel­unit (CDU), CPU, GPU en server­blades te koelen, wat zorgt voor een betrouw­bare werking op grote schaal.
  • Hoogwaar­dige presta­ties: Het systeem­ont­werp is geopti­ma­li­seerd voor hoge dicht­heid en presta­ties, waardoor het aan de complexe behoeften van moderne AI kan voldoen.
  • Netwerk­fa­bric-integratie: De geïnte­greerde netwerk­fa­bric onder­steunt groot­scha­lige AI-imple­men­ta­ties en vermin­dert het energie­ver­bruik dat gepaard gaat met netwerk­ver­bin­dingen, essen­tieel voor datage­cen­treerde AI-oplossingen.
  • Flexi­bi­li­teit en schaal­baar­heid: Dankzij de open systeem­ar­chi­tec­tuur kunnen bedrijven zelf hun AI-versnel­lers kiezen, wat flexi­bi­li­teit en schaal­baar­heid biedt voor verschil­lende toepassingen.

De venti­la­tor­loze vloei­stof­koe­ling van HPE biedt volgens het bedrijf aanzien­lijke voordelen ten opzichte van hybride koelings­op­los­singen. Zo verlaagt het het stroom­ver­bruik per server blade met 37%, vermin­dert het geluids­pro­ductie door het weglaten van venti­la­toren en verlaagt het zowel de CO2-uitstoot als de energie­kosten. Boven­dien maakt deze techno­logie hogere server-dicht­heden mogelijk, waardoor datacen­ters kostbare vloer­op­per­vlakte kunnen besparen.

Redactie@DCpedia

Redactie@DCpedia

0 Reactie(s)

6 weergaven

0 Reactie(s)

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Nieuwsbrief

Pin It on Pinterest

Share This