9 oktober 2024
0 Reactie(s)

9 oktober 2024

Explosieve groei in de verkoop van GPU’s: AI-workloads op de drempel van ieder datacenter

De verkoop van Graphics Proces­sing Units (GPU’s) groeit momen­teel in een ongekend tempo, met grote gevolgen voor de techno­lo­gi­sche infra­struc­tuur wereld­wijd. Waar GPU’s ooit voorna­me­lijk werden gebruikt voor grafi­sche toepas­singen, spelen ze nu een cruciale rol in het verwerken van AI workloads. Zelfs regio­nale datacen­ters, die doorgaans minder geavan­ceerde techno­lo­gieën toepassen, moeten zich daarom voorbe­reiden op een toekomst waarin AI-toepas­singen de norm worden.

Een bedrijf als Super Micro meldt inmid­dels dat zij momen­teel meer dan 100.000 GPU’s per kwartaal verschepen naar klanten. Deze bekend­ma­king leidde tot een forse waarde­stij­ging van de aandelen van zowel Super Micro als Nvidia, een van de belang­rijkste leveran­ciers van GPU’s.

Super Micro benadrukt de rol van zijn recent geïntro­du­ceerde liquid cooling-oplos­singen voor datacen­ters die zware AI-workloads verwerken. Liquid cooling, een techno­logie die de warmte­pro­ductie van GPU’s snel ineffi­ciënt kan afvoeren, wordt essen­tieel voor datacen­ters die AI-oplos­singen draaien. Deze techno­logie stelt datacen­ters in staat om meer GPU’s per rack te plaatsen, wat de verwer­kings­ca­pa­ci­teit aanzien­lijk verhoogt.

De sterke vraag naar GPU’s is niet onver­wacht. De Blackwell-GPU’s van Nvidia, die momen­teel in volle productie zijn, worden gezien als een game changer voor AI-ontwik­ke­lingen. Volgens Nvidia-CEO Jensen Huang is de vraag naar deze nieuwe generatie chips “buiten­ge­woon”. Bedrijven willen niet alleen toegang tot deze geavan­ceerde techno­logie, maar willen ook voorop lopen in de imple­men­tatie ervan. De nieuwste Blackwell GPU’s bieden onder andere verbe­terde presta­ties en energie­be­spa­ring, waardoor ze ideaal zijn voor AI-geori­ën­teerde datacenters.

Super Micro’s nieuwe liquid cooling-systemen zijn speciaal ontworpen om deze krach­tige GPU’s te onder­steunen. De systemen kunnen tot 96 Nvidia B200 GPU’s per rack bevatten, wat een van de hoogste GPU-dicht­heden per rack op de markt vertegenwoordigt.

Het lijkt erop dat de snelle toename in de verkoop van GPU’s pas het begin is van een bredere transitie binnen de wereld van datacen­ters. AI zal steeds vaker de belang­rijkste driver worden van datacen­ter­ac­ti­vi­teiten. Datacen­ters zullen hun infra­struc­tuur moeten moder­ni­seren om aan de vraag te voldoen. Ook voor datacen­ters die zich primair richten op regio­nale markten betekent dit dat zij niet achter kunnen blijven. Het is slechts een kwestie van tijd voordat AI-workloads een vast onder­deel worden van hun dagelijkse activiteiten.

Redactie@DCpedia

Redactie@DCpedia

0 Reactie(s)

6 weergaven

0 Reactie(s)

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Nieuwsbrief

Pin It on Pinterest

Share This