8 oktober 2024
0 Reactie(s)

8 oktober 2024

SAP spoort bedrijven aan om stappen te zetten in Business AI 

SAP roept bedrijven op om nu met Business AI aan de slag te gaan. Wie te lang wacht, loopt het risico achterop te raken bij zowel de concur­rentie als op de arbeids­markt. Het softwa­re­be­drijf benoemt de randvoor­waarden voor een succes­volle inzet van Business AI, waaronder relevantie, betrouw­baar­heid, verant­woorde inzet en ‘human in the loop’.

De toepas­sing van AI binnen bedrijfs­pro­cessen biedt meerdere voordelen, zowel op het gebied van effici­ëntie als kwali­teit. Met Business AI kunnen bedrijven repeti­tieve taken automa­ti­seren, sneller tot betere inzichten komen en het klant­con­tact verbe­teren. “AI kan bijvoor­beeld het senti­ment in berichten van klanten analy­seren”, zegt Niels van der Kam, Solution Advisor bij SAP. “Is iemand neutraal, geïrri­teerd of openlijk boos? Dat inzicht helpt bij het priori­teren van de afhandeling.”

Ondanks de voordelen zijn bedrijven nog terug­hou­dend met het toepassen van Business AI. Voor veel organi­sa­ties is AI nog een ‘black box’ – ze begrijpen niet volledig hoe algoritmes tot bepaalde conclu­sies komen. Dat belem­mert het vertrouwen in de techno­logie. Hoewel veel bedrijven naar AI kijken, durft slechts een klein aantal zijn data daadwer­ke­lijk toe te vertrouwen aan AI-modellen. De resul­taten van het 2024 Pulse of the SAP Customer Research van de Ameri­kaanse SAP User Group beves­tigen dit: slechts dertien procent van de onder­vraagde bedrijven gaf aan bereid te zijn data in een genera­tief AI-model te laden.

Voorzichtigheid is noodzakelijk

“De voorzich­tig­heid is begrij­pe­lijk en zelfs noodza­ke­lijk”, vindt Bart Van der Biest, Managing Director van SAP Neder­land. “AI zal een ingrij­pende invloed hebben op bedrijfs­pro­cessen. Wanneer een algoritme onjuiste resul­taten levert, kunnen de gevolgen ernstig zijn. Denk hierbij aan mogelijke reputa­tie­schade of aan aanzien­lijke finan­ciële verliezen. Het is dus belang­rijk dat bedrijven AI zorgvuldig en verant­woord implementeren.”

Dit betekent niet dat bedrijven de ‘AI-boot’ moeten afhouden. Ondanks de risico’s is het volgens Van der Biest belang­rijk om juist nu met Business AI aan de slag te gaan. Bedrijven die vandaag inves­teren, kunnen op termijn versnellen en volop profi­teren van de voordelen. “Wie te lang wacht, loopt het risico op een steeds grotere achter­stand ten opzichte van concur­renten die AI al inzetten. Boven­dien is AI essen­tieel voor het aantrekken van talent; jongere genera­ties verwachten dat hun werkgever voorop­loopt in innovatie.”

Kaders voor succes

Van der Kam benadrukt dat bedrijven die met Business AI willen starten, duide­lijke kaders moeten stellen. “AI biedt enorme voordelen, maar succes hangt af van het creëren van de juiste randvoor­waarden.” Samen met Ronald Lanjouw, Business Devel­op­ment Manager bij SAP, benoemt hij er vier:

1. Relevant: AI moet waarde toevoegen

“Bij succes­ver­halen ligt altijd een duide­lijke business usecase aan de basis. Welk speci­fiek probleem los je op met AI?”, stelt Van der Kam. “Zonder een heldere vraag­stel­ling kan AI geen waarde leveren. De verhalen van onze klanten tijdens de SAP BTP Innova­tion Day beves­tigen dit ook. Elke daar besproken AI-toepas­sing is ontwik­keld rond concrete uitda­gingen uit de dagelijkse bedrijfsvoering.”

2. Reliable: betrouw­baar­heid begint bij goede data

De kracht van AI staat of valt met de kwali­teit van de data waarop het is gebaseerd. Lanjouw: “Alles draait om gestruc­tu­reerde en betrouw­bare beslis­in­for­matie. Als data niet consis­tent, traceer­baar en accuraat zijn, wordt het moeilijk om AI betrouw­baar toe te passen, laat staan om cijfers betrouw­baar te rapporteren.

“SAP speelt hierin een belang­rijke rol”, vervolgt Lanjouw. “Het SAP BTP-platform helpt bedrijven hun data te struc­tu­reren en verge­lijk­baar en traceer­baar te maken, zodat AI effec­tief en betrouw­baar kan worden ingezet.”

3. Respon­sible: verant­woorde AI, geleid door ethische principes

AI moet verant­woord zijn. “Je moet kunnen uitleggen waarom een algoritme tot bepaalde conclu­sies komt”, legt Van der Kam uit. “We hebben de afgelopen jaren genoeg voorbeelden gezien waarin dit niet lukte, met bijvoor­beeld discri­mi­ne­rende beslis­singen of verkeerde finan­ciële voorspel­lingen tot gevolg. Daarom is het belang­rijk dat AI trans­pa­rant en verant­woord wordt toegepast.”

SAP heeft zich gecom­mit­teerd aan de tien ‘guiding princi­ples’ van de UNESCO Recom­men­da­tion on the Ethics of Artifi­cial Intel­li­gence. Dit betekent dat SAP erop toeziet dat AI op een verant­woorde en verklaar­bare manier wordt ingezet. Het vernieuwde wereld­wijde AI-ethiek­be­leid van SAP zorgt ervoor dat klanten voldoen aan inter­na­ti­o­nale normen terwijl ze profi­teren van de kracht van Business AI.

4. Human in the loop: AI is een assis­tent, geen vervanging

AI kan veel processen effici­ënter maken, maar het is geen magische knop waar je op drukt. Het draait om samen­wer­king tussen mens en machine. “AI is bedoeld om ons te assis­teren in repeti­tieve processen, niet om ons te vervangen”, stelt Van der Kam. “De mens blijft altijd eindver­ant­woor­de­lijk. Als een AI-model een aanbe­ve­ling doet, moet een mens altijd de laatste beslis­sing nemen. Dit is wat we ‘human in the loop’ noemen.”

Business AI hype voorbij

“De ruim twintig klanten die vandaag hun verhalen delen, bewijzen dat Business AI geen hype meer is, maar een reali­teit waar bedrijven nú van kunnen profi­teren”, besluit Van der Biest. “Deze successen gaan niet alleen over AI, maar ook over Data & Analy­tics, Integratie en Clean Core-strate­gieën. Deze elementen samen leggen een solide basis voor de toepas­sing van Business AI, en voor verdere groei.”

Redactie@DCpedia

Redactie@DCpedia

0 Reactie(s)

6 weergaven

0 Reactie(s)

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Nieuwsbrief

Pin It on Pinterest

Share This