26 september 2024
0 Reactie(s)

26 september 2024

Bain Global Technology Report 2024: ‘Markt voor AI-producten en ‑diensten kan oplopen tot 990 miljard dollar in 2027’

De markt voor AI-gerela­teerde hardware en software zal naar verwach­ting jaarlijks met 40% tot 55% groeien en tegen 2027 een waarde bereiken van tussen de $780 miljard en $990 miljard. Dit blijkt uit nieuw onder­zoek door Bain & Company. 

Het vijfde jaarlijkse Global Techno­logy Report biedt inzicht in de nieuwe groei­fase in de techno­lo­gie­sector door de snel opeen­vol­gende ontwik­ke­lingen op het gebied van AI. Deze ontwik­ke­lingen zorgen voor groei op verschil­lende terreinen – er is vraag naar grotere modellen en grotere datacen­ters, bedrijven en overheden inves­teren in de ontwik­ke­ling van soeve­reine AI, en de effici­ëntie en capaci­teit van software groeit. Deze drie drijvers kunnen ervoor zorgen dat de AI hardware- en softwa­re­markt in de komende drie jaar uitgroeit tot een industrie waar meer dan duizend miljard dollar in omgaat. 

 “Bedrijven zijn voorbij de pilot­fase en beginnen genera­tieve AI op te schalen. Terwijl ze dit doen, moeten CIO’s AI-oplos­singen onder­houden waarmee bedrijven zich kunnen aanpassen aan een landschap dat snel veran­dert. Het komt erop neer dat ze een ‘AI everywhere’-benadering moeten aannemen,” zegt David Crawford, voorzitter van de Global Techno­logy practice van Bain

Datacenters volgen de schaalvergroting van AI, met mogelijk een nieuwe periode van chipschaarste tot gevolg. 

Bain schat dat de AI-workloads tot 2027 met 25% tot 35% per jaar groeien. Naarmate AI zich uitbreidt, zorgt de behoefte aan reken­kracht in de komende vijf tot tien jaar voor een drasti­sche schaal­ver­gro­ting in datacen­ters. Naar verwach­ting groeien door AI de huidige grote datacen­ters van 50 – 200 megawatt, door naar meer dan één gigawatt.

Dit betekent dat de inves­te­ring in één groot datacenter die nu tussen de $1 miljard en $4 miljard bedraagt, over vijf jaar oploopt naar een inves­te­ring van $10 miljard tot $25 miljard. Deze veran­de­ring heeft naar verwach­ting enorme gevolgen voor het onder­steu­nende ecosys­teem, zoals infra­struc­tuur, energie­pro­ductie, koeling, en de toele­ve­rings­keten van chip- en hardwarefabrikanten. 

 Naast de behoefte aan meer datacen­ters kan de AI-gedreven stijging van de vraag naar GPU’s (Graphic Proces­sing Units) zorgen dat de vraag naar bepaalde upstream compo­nenten met meer dan 30% stijgt, met druk op de gehele elektro­ni­ca­sector tot gevolg. Bain becij­ferde daarnaast dat een verdub­be­ling van de vraag naar de huidige generatie GPU’s tegen 2026, een verdrie­vou­di­ging van de produc­tie­ca­pa­ci­teit van chipver­pak­kings­com­po­nenten vereist. 

De opkomst van soevereine AI biedt uitdagingen en kansen 

Een ontwik­ke­ling die een extra laag complexi­teit toevoegt voor techno­lo­gie­be­drijven is de opkomst van “soeve­reine” AI-blokken. Regeringen over de hele wereld – waaronder Canada, Frank­rijk, India, Japan en de Verenigde Arabi­sche Emiraten – geven miljarden dollars uit om soeve­reine AI te subsi­di­ëren. Ze inves­teren in binnen­landse compu­ter­in­fra­struc­tuur en AI-modellen die binnen de eigen lands­grenzen worden ontwik­keld en getraind op lokale data. 

Redactie@DCpedia

Redactie@DCpedia

0 Reactie(s)

6 weergaven

0 Reactie(s)

0 reacties

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Nieuwsbrief

Pin It on Pinterest

Share This