20 september 2024
0 Reactie(s)

20 september 2024

Duitsland investeert 35 miljoen in ontwikkeling van draagbare quantum computer

Duits­land zet een belang­rijke stap in de ontwik­ke­ling van quantum-techno­logie met een inves­te­ring van 35 miljoen euro in de eerste draag­bare quantum computer. Het project, gefinan­cierd door de Agentur für Innova­tion in der Cyber­si­cher­heit (Cyberagentur), heeft als doel om een mobiel quantum compu­ter­sys­teem te ontwik­kelen. Deze dient in tegen 2027 beschik­baar te zijn. De contracten zijn toege­kend aan twee consortia: Quantum Brilli­ance samen met ParityQC, en Infineon samen met Oxford Ionics.

Quantum Brilli­ance en ParityQC vormen een van de geselec­teerde consortia die een kwantum­com­puter ontwik­kelen op basis van techno­logie ie werkt op kamer­tem­pe­ra­tuur. Quantum Brilli­ance staat bekend om het gebruik van synthe­ti­sche diamanten met zogeheten ‘nitrogen vacancy’ die functi­o­neren als qubits. Dit maakt het mogelijk om quantum compu­ters te bouwen die werken bij kamer­tem­pe­ra­tuur, dus zonder de noodzaak van grote en kostbare koelin­stal­la­ties. Het bedrijf richt zich op minia­tu­ri­satie en het integreren van deze techno­logie in chips, wat de basis vormt voor de draag­bare quantum computer.

ParityQC ontwik­kelt de quantum-archi­tec­tuur en het bestu­rings­sys­teem dat nodig is voor het schalen van deze quantum compu­ters. De combi­natie van deze techno­lo­gieën is essen­tieel om een quantum computer te creëren die niet alleen krachtig is, maar ook buiten gespe­ci­a­li­seerde labora­toria kan opereren. De draag­bare computer kan direct in het veld worden ingezet, wat voor tal van toepas­singen grote voordelen biedt.

Het tweede consor­tium bestaat uit Infineon en Oxford Ionics. Zij ontwik­kelen een draag­bare quantum computer op basis van zogeheten ion trap-techno­logie. De proces­sors hiervoor worden gebouwd in Villach (Oosten­rijk) en maken gebruik van een techno­logie waarbij geen lasers nodig zijn. Volgens Infineon kan deze techno­logie worden opgeschaald naar meer dan 1000 qubits van hoge kwaliteit.

De voordelen van een draag­bare quantum computer kunnen enorm zijn. Door de mogelijk­heid om complexe bereke­ningen en simula­ties direct ter plaatse uit te voeren, in plaats van via datacen­ters of cloud, biedt deze techno­logie betrouw­bare en veilige reken­kracht in afgelegen en uitda­gende omgevingen.

De inves­te­ring van de Cyberagentur onder­streept de ambitie om quantum-techno­logie verder te brengen dan de labora­to­ri­um­fase. Het doel is om een program­meer­bare en repro­du­ceer­bare quantum computer te bouwen die daadwer­ke­lijk kan worden gebruikt op locatie. Dit vereist dat de techno­logie volledig gemini­a­tu­ri­seerd wordt en onafhan­ke­lijk functi­o­neert van stabiele omgevings­con­di­ties en speciale voorzieningen.

0 Reactie(s)

0 reacties

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Nieuwsbrief

Pin It on Pinterest

Share This